Ilegalna kupovina vatrenog oružja, sigurnosna prijetnja u BiH

Datum objave: 06.11.2019   Broj čitanja: 260
Nakon sve češćih ubojstava uz uporabu oružja, BHRT je istražio kako i na koji način su građani Bosne i Hercegovine postali vlasnici oružja.
Ilegalna kupovina vatrenog oružja, sigurnosna prijetnja u BiH

 

Prema podacima Centra za sigurnosne studije, građani Bosne i Hercegovine u privatnom vlasništvu posjeduju oko 350 tisuća komada legalno kupljenog vatrenog oružja. Problem je ilegalna kupovina oružja, koje se najčešće i koristi u kaznenim djelima.

 

Ilegalna kupovina vatrenog oružja, odnosno crno tržište, predstavlja sigurnosnu prijetnju. Iz Centra za sigurnosne studije kažu kako upravo oružje koje nije kupljeno legalnim putem i koje nije uredno prijavljeno čuvarima zakona, najčešće je korišteno u izvršenju kaznenih dijela.

 

“Ono što predstavlja opasnost za građane Bosne i Hercegovine je nelegalno posjedovanje oružja, gdje, prema nekim procjenama, imamo oko 800.000 komada u posjedu građana. Oružje kojim se počine krivična dijela je 95 posto nelegalno i ono predstavlja veliki sigurnosni problem”, rekao je Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

 

Legalno pravo na vlasništvo vatrenog oružja ostvaruju fizička i pravna lica sa navršeniih 21 godinu i u skladu sa zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u sarajevskoj županiji. Neophodno je navesti razloge korištenja, priložiti potvrdu da se ne vodi kazneni postupak, te da potencijalni vlasnik oružja u prethodne dvije godine od podnošenja zahtjeva za posjedovanje oružja nije kažnjavan.

 

U vlasništvu građana BiH 350.000 komada vatrenog oružja

“Pored tih općih, imamo posebne uvjete za nabavku oružja fizičkom licu, a to je da se na zdravstvenom pregledu utvrdi da je osoba zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja i da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem, kao i da poznaje propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja. Dakle, treba proći određen vid obuke”, kaže Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a sarajevske županije.

 

Nakon završenih svih provjera, uz priloženo odobrenje policijske uprave ostvaruje se pravo na kupovinu oružja.

 

“Na osnovu tog odobrenja kupuje se traženi model oružja i nakon kupovine oružja, tvrtka je dužna da u roku od osam dana obavijesti nadležnu policijsku postaju o kupovini oružja”, kaže Jasmin Kujović.

 

Zakonom je jasno definirano da se vatreno oružje treba držati u sefovima, kako ne bi došlo do zlouporabe. U slučaju kršenja, vatreno oružje se oduzima. S druge strane, za nelegalno posjedovanje vatrenog oružja predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio