Njemačka: Građanske straže su novi oblik borbe protiv 'uvezenog kriminala'

Datum objave: 07.11.2019   Broj čitanja: 351
Oni žele organizirati “sigurnosne zone” i građanske straže. Navode kako su “oči i uši za policiju” i tvrde da je u Njemačkoj sve više građana izloženo na milost i nemilost “uvezenom kriminalu”.
Njemačka: Građanske straže su novi oblik borbe protiv 'uvezenog kriminala'

 

Grupacije slične građanskim stražama su počele nicati 2015. u raznim gradovima i općinama. Njih uglavnom čine desni ekstremisti, pripadnici huliganske i rokersko-bajkerske scene, kao i takozvani “bijesni građani” (njem.: Wutbürger).

 

Desnoekstremne grupacije zahtijevaju uspostavljanje takozvanih “sigurnosnih zona” u “kojima Nijemci mogu biti sigurni”.

 

Prema rezultatima jedne ankete koju je proveo institut YouGov, početkom 2016. si je 29 posto Nijemaca moglo zamisliti biti član jedne građanske straže, kako bi u slučaju potrebe i nasiljem štitili vlastite interese ako država to ne učini. Inicijalni događaj za naklonost građanskim stražama su bila masovna seksualna uznemiravanja i krađe za vrijeme dočeka Nove godine u Kölnu s 2015. na 2016., navodi ovaj kölnski institut.

 

U međuvremenu su politika i policija svjesni opasnosti koje proizlaze iz građanskih straža. No zakonske mogućnosti za suzbijanje samoprozvanih šerifa su ograničene.

 

“Nadziremo građanske straže vrlo precizno”, kaže Leoni Möllmann, glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije. No te skupine se svjesno kreću na granici kažnjivosti, dodaje ona.

 

DW

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio