Dragutin Ćorluka Tuso: I danas dajem podršku klubu u kojem sam bio i igrač i trener i predsjednik

Datum objave: 20.11.2019   Broj čitanja: 1858
Dragutin Ćorluka Tuso, poznati grudski odvjetnik i sportski djelatnik koji je dao izniman doprinos Nogometnom klubu Bekija i HNK Grude gostovao je na Radio-televiziji Herceg Bosne.
Dragutin Ćorluka Tuso: I danas dajem podršku klubu u kojem sam bio i igrač i trener i predsjednik

 

Govorio je o 60 godina kluba s Elić Luke. - Veterani kluba i Uprava organizirali su obljetnicu na način da su odigrane dvije utakmice, jedna sa Širokom Brijegom koja ima simboliku jer je prva odigrana sa Širokobriježanima 1959. i jedna Udruge veterana HNK Grude koja je odigrana s veteranima Hajdukom. Upravo je Udruga inicirala da se ovaj događaj obilježi - kazao je Ćorluka.

 

Datum utemeljenja kluba je 12. lipnja 1959., a Ćorluka naglašava i važnost ranijih godina. - Prvi počeci nogometa u Grudama datiraju od 40-ih godina kada je u Grudama utemeljena duhanska stanica koja je počela s radom 1948. godine. U sklopu nje Omladinsko sportsko društvo Duhan, imalo je nogometnu, košarkašku i rukometnu sekciju što je onda za male Grude bio velik pomak - ističe Dragutin Ćorluka Tuso, prenosi Grude.com. On spominje tri imena iz ondašnje duhanske stanice koji su bili najvažniji za nogomet tada. - Prvi predsjednik Bekije bio je direktor Duhanske Drago Herenda, tajnik je bio Viktor Pešorda, a igrač i prvi trener u povijesti kluba bio je Domin Andrijanić - ističe Ćorluka koji je kao 12-godišnjak pratio utakmice Gruda na Aršinovcu u Grudama, na privatnoj zemlji i kada privatnici nisu dopuštali više da se tu igra, nogomet je preseljen na Vlašića livadu, da bi se onda vratio na današnju Elić Luku. Ćorluka je bio i igrač i trener i predsjednik i tajnik i član Uprave HNK Grude. - I dan danas sam kao veteran uz klub, pomažem i dajem podršku koliko je to moguće - kaže Ćorluka, prenosi Grude.com.

 

Bekija od 1999. postaje HNK Grude. - Onda se igralo u Ligi Herceg Bosne i već iduće 2000. godine Bekija osvaja 1. mjesto, ulazi u Prvu ligu Federacije BiH, a onda prekogodine igramo i u Premijer ligi BiH - prisjeća se. Zatim se ispalo u Prvu ligu Federacije pa se do 2008. igralo u toj ligi dok se nije ispalo u Drugu ligu Federacije BiH.

 

U svojim počecima Bekija se natjecala u Mostarskom podsavezu, pa u Hercegovačkoj zoni do promjena 1985. kad su formirane republičke lige i onda je ostao Mostarski savez u kojem se natjecala do početka rata. Čim je formirana Liga Herceg Bosne Grude su se odmah priključile ligi.

 

Dragutin Ćorluka zadovoljan je i današnjim vremenom. - Trenutno HNK Grude ima više od 150 registrirane djece s kojima u prvom redu rade Josip Ćutuk, bivši igrač Širokog Brijega i Hajduka, pomažu mu još Zvone Erkapić, Miro Primorac, Vedran Vlašić i Jerko Miloš i zbilja se radi dobro s njima i to je organizirano i lijepo je vidjeti toliko djece - govori Tuso za RTV Herceg Bosne i emisiju Sprint urednika i voditelja Marina Sutona.

 

Naglašava i kako su poboljšani uvjeti za rad zahvaljujući pomoćnom igralištu s umjetnom travom. - U takvom okruženju Grude bi mogle biti dobar drugoligaš i držati se u vrhu druge lige i Grude to mogu i zbog svog gospodarstva. Samo treba stvoriti atmosferu kao što je bila ranije. Tu je sada i rasvjeta zbog koje se i u jesenskim danima na pomoćnom igralištu moglo i navečer raditi - govori Ćorluka, prenosi Grude.com.

 

Podsjetio je i na igrače iz Gruda. - Bivši Vatreni Kruno Jurčić igrao je za Bekiju, Dario Šimić podrijetlom je iz Gruda, onda Jerko Leko, danas imaju Mirko Marić prvi strijelac HNL-a i Josip Ćorluka koji je u Domžalama, onda Marko Tolić kojem su otac i majk Gruđani i koji je kao mali dolazio ovdje i trenirao s Bekijom - istaknuo je Dragutin Ćorluka Tuso zaključivši: - Bekija je označila Grude. Bez Bekije bi Grude danas bile nešto drugo. Poistovjetila se s Grudama, jedno su.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • z.t.21.11.2019 06:16 sati
    Tuso legenda!
  • Bekija20.11.2019 17:43 sati
    Bravo Tuso
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio