Za dugovječnost, jedite ove namirnice

Datum objave: 23.11.2019   Broj čitanja: 622
Rajčica je bogata fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.
Za dugovječnost, jedite ove namirnice


Sigurno ste već čuli za Plave zone. Riječ je o četiri područja na svijetu u kojima ima najviše stogodišnjaka - Sardiniji, Okinawi, Loma Lindi i Nicoyi. No, neke namirnice koje jedu ondje rastu i u vašem susjedstvu.

 

Ječam
Ječam obiluje manganom, selenom, vlaknima i bakrom. Čuva zdravlje crijeva, snižava kolesterol, čisti organizam i jača imunitet.

 

Može se pripremati na brojne načine, najpoznatiji su ječmena kaša i grah s ječmom, odnosno grah s ričetom, kako ječam zovu u Dalmaciji.

 

Bob
Bob je dugo bio nepopularna namirnica, hrana za siromašne, dok se danas nerijetko nalazi na tanjurima uglednih restorana.

 

Riječ je o grahorici koja obiluje nutrijentima, odličan je izvor vitamina B i vlakana, sadrži prirodni estrogen koji pomaže dovesti hormone u balans te L-DOPA aminokiselinu od koje se stvara dopamin, a čuva neurološko i psihičko zdravlje. U kulinarstvu se najviše cijeni mladi bob.

 

Vino
U našim krajevima tradicionalno se radi vino, a domaće crno vino izuzetno je dobro za zdravlje, naravno u umjerenim količinama. Stari ljudi imaju običaj ispijati čašu vina nakon ručka i bilo bi dobro ugledati se na njih.

 

Crno vino obiluje antioksidansima, posebice resveratrolom koji je izuzetno jak. Ako ne volite vino, u sezoni uživajte u grožđu.

 

Krumpir
"Krumpir je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6 koji ima važnu ulogu u izgradnji stanica, atletskoj izdržljivosti, regulaciji krvnog tlaka, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i funkcioniranju živčanog sustava", kaže američka dijetetičarka Malina Malkani za Well and Good.

 

Rajčica
Rajčica je bogata fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.

 

Rajčice su zdravije kuhane, nego sirove, prenosi RTL.hr.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio