Počinje zagrebački Advent

Datum objave: 30.11.2019   Broj čitanja: 271
Ove godine, za razliku od prošlih, tijekom adventskih vikenda u Zagrebu neće biti besplatan javni gradski prijevoz.
Počinje zagrebački Advent

 

Diljem Hrvatske danas se pali prva adventska svijeća - počinje, naime, vrijeme došašća. U subotu se pali prva adventska svijeća na Manduševcu, a Zagreb će obasjati tisuće lampica. Vožnja ZET-ovim tramvajima i autobusima vikendima neće biti besplatna kao što je to bila proteklih godina, a od subote će središtem grada voziti Veseli božićni tramvaj.

 

Zagreb je spreman za najšarenije doba godine. Svečano otvaranje zagrebačkog Adventa, koji je 3 puta proglašen najboljim u Europi, počinje paljenjem svijeće u subotu u 17 sati na Manduševcu.

 

Što slijedi potom, najavila je u programu HRT Radio Sljemena direktorica gradske turističke zajednice, Martina Bienenfeld.

 

- Zatim će se, oko 20 sati, paliti lampice na Zrinjevcu. Dođite, veselite se s nama i uživajte u našem Zagrebu i svemu što je turistička zajednica pripremila za vrijeme Adventa i za kraj godine, poručila je Bienenfeld.

 

Simbol ovogodišnjeg Adventa je Orašar pa će njegov lik, oslikan hrvatskim tradicijskim elementima, krasiti brojne lokacije u gradu.

 

- Tako da će, otkrit ću jedan detalj, Orašar kod HNK biti oslikan i izrađen kao jedan od miševa iz samog baleta i time pokazivati da se u HNK-u događa nova postava baleta Orašar, otkrila je.

 

Adventske večeri bit će praćene festivalima klasične i prigodne božićne glazbe u kulturnim ustanovama, na gradskim trgovima i u crkvama.

 

- Otvara se i jedan novi festival, to je Festival večeri s Brahmsom, koji će se događati u Povijesnom muzeju na posebnom klaviru - to je primjerak "brat blizanac klavira" na kojem je komponirao i muzicirao Brahms, kaže Bienenfeld.

 

- Ove godine, za razliku od prošlih, tijekom adventskih vikenda u Zagrebu neće biti besplatan javni gradski prijevoz. No, pogodnosti nude Hrvatske željeznice rekla je direktorica prodaje i marketinga HŽ-a Snježana Malinović.

 

- Imat ćemo 50 posto popusta za sve putnike koji će petkom, subotom i nedjeljom putovati s bilo kojeg kolodvora, odnosno stajališta u Hrvatskoj, na zagrebački Advent. No, to nije sve jer će se od ponedjeljka do četvrtka putnici moći, od 16 do 24 sata, odnosno do posljednjeg vlaka koji polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, voziti besplatno u gradsko-prigradskom prijevozu na relaciji od Dugog sela do Zagreba odnosno od Savskog Marofa do Glavnog kolodvora, najavila je.

 

Središtem grada vozit će Veseli božićni tramvaj i turistički vlakić, a do Vile Prekrižje, koja će i ove godine posjetiteljima otvoriti svoja vrata, posebna ZET-ova linija vozit će petkom i subotom od Kaptola.

 

Prepoznatljivi simbol grada, zagrebačka Uspinjača Donji i Gornji grad, svakodnevno će povezivati do ponoći.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio