Prvi put nakon katastrofe! U Černobilu okićeno BOŽIĆNO DRVCE

Datum objave: 27.12.2019   Broj čitanja: 543
Božićno drvce je prvi put od 1986. i černobilske katastrofe postavljeno na središnji trg obližnjeg grada Pripjata koji je danas "grad duhova", prenijela je ukrajinska ZIK TV.
Prvi put nakon katastrofe! U Černobilu okićeno BOŽIĆNO DRVCE

 

Nekoć grad u kojem je živjelo 47 tisuća stanovnika, Pripjat je smješten oko tri kilometra od bivše nuklearne elektrane Černobil i danas je napušten zbog radijacije.

 

Bivši stanovnici došli su u napušteni grad kako bi okitili drvce s obiteljskim fotografijama u sklopu kampanje koju je organizirala Udruga černobilskih turoperatora.

 

Neki od njih rekli su da su donijeli ukrasni sat kao "simbol protoka vremena i činjenice da protokom vremena grad ne umire, već oživi".

 

Katerina Aslamova iz agencije Černobil Tour rekla je kako su se bivši stanovnici prvi put vratili u Pripjat od njihove prisilne evakuacije nakon najveće nuklearne nesreće u povijesti.

"Grad mora živjeti, a da se to dogodi, mora biti spašen", rekla je.

 

Ona i njezino društvo voljeli bi da se Pripjat i zabranjena zona oko nuklearke uvrste na popis svjetske baštine UNESCO-a.

 

"Život se vraća u Pripjat", rekao je Jaroslav Jemelijanenko, osnivač Černobil Huba. "To je neuobičajeno, periodično i turistički. Svakoga dana nekoć napušteni grad napune turisti iz cijeloga svijeta. Dolaze kako bi naučili našu povijest, koja je promijenila tijek događaja u cijelom svijetu", dodao je.

 

Trideset jedna osoba umrla je odmah nakon eksplozije 1986., dok su deseci tisuća ljudi umrli kasnije od bolesti uzrokovanih radijacijom.

 

Index.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio