Kinezi jedu mačke, pse, šišmiše, zmije, sirove miševe, majmune, deve... pa je sad cijeli svijet u problemu

Datum objave: 21.01.2020   Broj čitanja: 1419
Broj oboljelih od misterioznog novog koronavirusa tijekom vikenda je naglo porastao za tri puta, a Kina u kojoj je otkriven potvrdila je da se virus prenio među ljudima.
Kinezi jedu mačke, pse, šišmiše, zmije, sirove miševe, majmune, deve... pa je sad cijeli svijet u problemu

 

U takvim okolnostima raste i zabrinutost stručnjaka da bi se mogao proširiti okolnim zemljama i svijetom. Zabrinutosti posebnu težinu daje činjenica da krajem tjedna stiže kineska proslava lunarne Nove godine zbog koje stotine milijuna Kineza putuju kako bi posjetile svoje obitelji.

 

Što se za sada zna o virusu?

 

- Kina je pojavu nove zarazne bolesti prvi put prijavila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. prosinca 2019.

- 2019-nCoV je novi, do sada nepoznat koronavirus koji prethodno nije identificiran kod ljudi.

- Koronavirusi (ime su dobili zato što njihove snimke podsjećaju na krunu - slika gore) su široka porodica virusa, od kojih je sedam potvrđeno u ljudi.

- Koronavirusi uglavnom uzrokuju blaže respiratorne infekcije, međutim, uzročnik teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) usmrtio je 774 osobe od ukupno 8098 zaraženih u epidemiji koja je započela u Kini 2002. godine.

- Analiza genetskog koda novog virusa ukazuje na određenu sličnost s uzročnikom SARS-a, no s obzirom na velik broj nepoznanica, u ovom trenutku ne može se procijeniti što to znači za čovjeka u smislu težine obolijevanja.

- Znanstvenici vjeruju da je najvjerojatniji primarni izvor životinjski, no potvrđeno je da ima sposobnost prijenosa s čovjeka na čovjeka.

- Znakovi infekcije uključuju vrućicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje.

 

Preporuke naših epidemiologa

 

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a za Index je komentirala virus u trenutku kada prijenos među ljudima još nije bio dokumentiran.

''Mjere prevencije usmjerene su na smanjenje rizika infekcije za putnike koji putuju u zahvaćena područja. Za sada se samo grad Wuhan smatra zahvaćenim područjem jer je nekoliko izvezenih slučajeva zabilježenih unutar i izvan Kine povezano s boravkom u Wuhanu'', tumači Petrović.

Na temelju ranije dostupnih informacija HZJZ je preporučio sljedeće:

– izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju;

– često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom;

– izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama;

– putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;

– putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom liječniku i dati do znanja da su bili u Wuhanu.

 

Zašto opet Kina?

Pojava novog virusa u Kini nije iznenadila stručnjake. Naime, u toj najmnogoljudnijoj, gusto naseljenoj zemlji na tržnicama hranom može se naći gotovo sve što se kreće – od pilića i svinja, preko mačaka i pasa do kitova, cibetki, zmija, šišmiša i majmuna, a ljudi koji ih love i uzgajaju često su u vrlo bliskom kontaktu sa živim životinjama. U nekim dijelovima Kine, unatoč službenim zabranama, neke životinje poput majmuna, mladunaca miševa i magaraca jedu se dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

 

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude. Primjerice, SARS je u Kini na ljude najvjerojatnije prešao s cibetke, divlje životinje nalik na mačku. Rezervoar MERS-CoV-a su također životinje, i to naročito deve, iako još nije potpuno jasna njihova uloga u cirkulaciji i prijenosu virusa. Među virusima gripe također postoji potencijal genskog preslagivanja i infekcije ljudi, kao što je slučaj s određenim virusima ptičje i svinjske gripe (grafika dolje).

 

Index.hr

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio