SUD ODLUČIO: Stipu Mesića možete zvati idiotom

Datum objave: 04.02.2020   Broj čitanja: 1252
Ustavni sud Hrvatske usvojio je tužbu Hrvoja Hitreca, jednog od osnivača HDZ-a i Tuđmanovog ministra informiranja te je ukinuo presude Županijskog i Općinskog kaznenog suda u Zagrebu putem kojih je Hitrec kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda.
SUD ODLUČIO: Stipu Mesića možete zvati idiotom


On je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio da je - idiot. Mesić je Hitreca tužio zbog nečega što je izgovoreno prije više od šest godina.

 

"Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo", poručio je Hrvoje Hitrec s pozicije člana Predsjedništva Hrasta u studenome 2013. godine, prenosi Jutarnji.hr. On je tako novinaru odgovorio na pitanje: “Stipe Mesić je izjavio da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. Vaš stav?”

 

Ustavni sud je u obrazloženju odluke kojom je ukinuo presude protiv Hrvoja Hitreca i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak poručio da "inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod", da su sudovi bili dužni razmotriti okolnost da je privatni tužitelj (Stjepan Mesić) političar poznat širokoj javnosti te da je inkriminirajuća izjava dana u vezi s njegovom političkom izjavom (djelovanjem) utječe na osudu te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na one koje "vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio