DODIK POKRENUO USTAVNI UDAR NA BIH: JE LI OVO KRAJ DRŽAVE KAKVU POZNAJEMO?

Datum objave: 12.02.2020   Broj čitanja: 591
Dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine blokirat će njihov rad kako bi na taj način ishodili promjene u radu Ustavnog suda BiH, najavila je u srijedu predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
DODIK POKRENUO USTAVNI UDAR NA BIH: JE LI OVO KRAJ DRŽAVE KAKVU POZNAJEMO?

 

Ova odluka prouzročit će novu krizu u funkcioniranju BiH. Donesena je na sastanku najviših dužnosnika RS i dužnosnika srpske nacionalnosti u tijelima vlasti na državnoj razini, koji je održan u Banjoj Luci zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim dijelove entitetskog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

 

Ustavni je sud prošlog tjedna zaključio kako entiteti, odnosno Republika Srpska, ne mogu posjedovati poljoprivredno zemljište koje ima status javnog dobra, jer je njegov vlasnik država BiH.

 

Taj pravorijek sud je izrekao odlučujući po prizivu bošnjačkih zastupnika u Vijeću naroda RS, koji su osporili ustavnost nekih odredbi zakona o poljoprivrednom zemljištu što ga je ranije usvojio entitetski parlament.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah potom oštro je napao suce Ustavnog suda optužujući ih da provode "državni udar" i da djeluju kao "poratna postrojba muslimana koja treba u sudnici završiti ono što muslimani nisu mogli u ratu".

 

"Kad je već tako, neka nitko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zajamčena prava, kao što smo se borili za RS", izjavio je ranije Dodik.

 

Po njegovom tumačenju BiH nije država pa nema ni svoju imovinu, a ona posljedično može pripadati samo entitetima.

 

Dodikove zahtjeve ranije je podržao i HDZ BiH, no ne i bošnjačke stranke, pa o prijedlogu novog zakona o Ustavnom sudu nikada nije bilo rasprave u parlamentu.

 

Slične zahtjeve Dodik je iznio i u srijedu, nakon banjolučkog sastanka na kojemu je i osobno sudjelovao. "Ustavni sud je okupacijski sud što se tiče RS. Dogovorili smo da se neće odlučivati o bilo kojem pitanju u institucijama BiH i od toga nećemo odustati", kazao je Dodik za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

 

Najavio je kako će u ponedjeljak o novonastaloj situaciji raspravljati parlament RS, a naznačio je kako je moguće da to tijelo zatraži od sudaca srpske nacionalnosti da napuste svoje pozicije u Ustavnom sudu.

 

"Smatramo da (ti) suci trebaju izići iz Ustavnog suda. Ako ne iziđu, parlament RS, kao onaj koji ih je imenovao, donijet će odluku da ih povlači iz Ustavnog suda", kazao je Dodik.

 

Zaključio je kako se o svemu mora "nanovo dogovoriti" ili od BiH "nema ništa".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio