Gripa napunila i Dom zdravlja Grude

Datum objave: 13.02.2020   Broj čitanja: 1005
"Na našu domaću, hercegovačku gripu smo naučili, samo neka ove uvozne ne dolaze", priča nam dobro raspoloženi sugovornik u Domu zdravlja Grude koji je posjetio ovu zdravstvenu ustanovu.
Gripa napunila i Dom zdravlja Grude

 

Kako saznajemo, vrijedni liječnici imaju pune ruke posla s obzirom da je sezona gripe na vrhuncu, a trajati će još koji tjedan.

 

Gripa je zavladala i u vrtićima i u školama, tako da je manje djece u vrtiću i na nastavi, ali situacija se već lagano smiruje.

 

Najvažnija terapija za liječenje gripe je odmaranje u krevetu, uzimanje mnogo tekućine, najbolje u obliku toplih napitaka- čaja. Kod grlobolje i kašlja odlično djeluje čaj od timijana i kadulje uz dodatak meda i limuna. Kod povišene temperature odlično djeluje čaj od bazge ili lipe uz dodatak meda i limuna i/ili vitamina C. Med, limunada, čajevi, pileća juhica, inhalacije, vlaženje i provjetravanje sobe u kojoj se boravi stari su prokušani lijekovi iz narodne medicine koji olakšavaju simptome bolesti, sprječavaju dehidraciju, vlaže sluznicu nosa i grla i olakšavaju oslobađanje sluzi iz dišnih putova. Temperaturu je potrebno smanjivati tuširanjem, oblozima i lijekovima na bazi paracatamola (za djecu i odrasle osobe alergične na acetilsalicilnu kiselinu) i acetilsalicilne kiseline. Kapi za nos smanjuju otok sluznice nosa i olakšavaju disanje. Inhaliranje,tople kupelji i vlaženje prostora u kojem se boravi ublažava kašalj uz pomoć lijekova za kašalj (antitusika za suhi, a mukolitika za produktivni kašalj).Inhaliranje je osobito korisno kod hunjavice. Inhalacije čajem od kamilice ili fiziološkom (slanom) otopinom u trajanju od 5-10 minuta smiruju kašalj i hunjavicu.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio