Dodik i Čović potvrdili zajedništvo: RS ide u blokadu bošnjačke države

Datum objave: 13.02.2020   Broj čitanja: 633
U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prvenstveno kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Suda BiH izbacili strani suci.
Dodik i Čović potvrdili zajedništvo: RS ide u blokadu bošnjačke države


Predsjednik SDNS-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da HDZ i njegova stranka već duže vrijeme djeluju kroz iste vrijednosti.

 

"Treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti i mi ćemo predati prijedlog tog zakona. Također predat ćemo prijedlog kako se riješiti stranih sudaca u Sudu BiH", rekao je Dodik dodavši da u srijedu najavljena blokada odlučivanja u institucijama BiH podrazumijeva blokadu odlučivanja o bilo čemu "dok se ove dvije točke ne riješe".

 

Dodik smatra kako je sve što je radila Međunarodna zajednica, odnosno Zapad, u BiH išlo ka urušavanju konstitutivnosti naroda i da se išlo ka građanskoj državi koju, tvrdi on, Bošnjaci zloupotrebljavaju."Ove dvije stranke brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. MZ ima određenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države.Dodik je kazao kako HDZ i SNSD traži novi razgovor o BiH s partnerima na "trećoj strani" bez uplitanja stranaca.


"Ovo je politički interes Bošnjaka - da privoli Hrvate i Srbe na BiH, a ne da ih čini nezadovoljnima. Bošnjaci su najveći narod i kao takvi morali bi voditi računa o položaju Hrvata, pa i Srba u BiH. BiH sada mora odluči kuda će i šta će", rekao je predsjednik SDNS-a.

 

Klix.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivo14.02.2020 08:23 sati
    Jake face
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio