Europska unija ulazi u recesiju, samo je pitanje koliko će potonuće biti duboko

Datum objave: 09.03.2020   Broj čitanja: 475
Našu najveću banku "Zagrebačku banku" trese skandal koji se odnosi na 2,79 milijardi kuna sumnjivih transakcija. U ovaj slučaj i monitoring banke uključio se i HNB.
Europska unija ulazi u recesiju, samo je pitanje koliko će potonuće biti duboko


Nagle smjene čelnih ljudi u toj banci te netransparentnost i kontrola rizičnih transakcija koje se povezuju s pranjem novca pod lupom je HNB-a.

 

Može li to imati utjecaja na klijente i štediše banke, objasnio je ekonomski analitičar Gusta Santini.

 

- Ne raspolažem nekim dodatnim informacijama pa mi je teško suditi, osim načelnog stava. Kapital odnos po definiciji nije spreman plaćati poreze niti imati ikakve obveze. Ono što zovemo sivo ili crno gospodarstvo hoće legalizirati svoj novac. I to mora negdje otprilike biti ova priča o tome što se događa u Zagrebačkoj banci, rekao je Santini.

 

Može li ovo biti pogubno za sigurnost našeg monetarnog sustava ili je to preoštra ocjena, pitao je voditelj Petar Vlahov.

 

- Preoštra jer neće se tu ništa dogoditi, HNB će to riješiti. Postoji preferencija rizika, postoji spremnost na rizik. Činjenica da je netko bio spreman i da je učinio to što je učinio je ta da sustav nema dovoljno osigurača. Dakle, problem je u preventivi. I to je ozbiljan problem koji dovodi u pitanje sustav, smatra Santini.

 

Imamo još jedan potencijalni slučaj s Deutsche Bank koja je zadnjih godina preuzimala i otkupljivala veći broj rizičnih dugovanja od tvrtki diljem Njemačke i Europe. Sada su, navodno, oni u problemu kada je riječ o servisiranju takvih dugovanja.

 

- Razlika je što iza njih stoji Njemačka i te će se stvari riješiti, to ne može krenuti u lošem smjeru. Kako što smo mi uništili naš bankarski sistem početkom 2000. godine. Valjda iz nekog razloga, rekao je Santini.

 

Stiže nova ekonomska kriza?

 

- Europska unija ulazi u recesiju, samo je pitanje koliko će potonuće biti duboko, ocijenio je.

 

- Razlika od 2008. je ta što ona dolazi iz realnog gospodarstva. Ono ima puno veći vremenski pomak, globalizacija usporava procese proizvodnje jer transport ne ide onom brzinom kao prije, to znači i traženje novih dobaljača. Sad su zemlje došle na svoje, one koje imaju znanstveno - istraživački rad razvijen. Mi nemamo pripremljenu znanost da pomogne naše gospodarstvo, zaključio je.

 

- Njemačka će iskoristi ovu krizu da restrukturiranje. Što kriza donosi? Tu se radi o deflaciji. Smanjenje burzi, pad tih cijena, cijena nekretnina i tu dolazi do deflacijskih procesa. Ako nema države i ako nema nacionalne komercijalne banke kako će te refinancirati cijelu priču? Nikako, rekao je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio