'MUTTI EUROPA' DANAS JE DONIJELA MJERE KAKVE NJEMAČKA NE PAMTI

Datum objave: 16.03.2020   Broj čitanja: 1070
Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je u ponedjeljak novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6.000 zaraženih.
'MUTTI EUROPA' DANAS JE DONIJELA MJERE KAKVE NJEMAČKA NE PAMTI

 

„Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji predstavljajući mjere Savezne vlade u borbi protiv širenje koronavirusa.

 

Merkel je objasnila da je njezina vlada, u dogovoru s premijerima saveznih zemalja donijela paket mjera koje bi pridonijele smanjenju socijalnih kontakata u njemačkoj koja ima potvrđenih 6.012 zaraženih.

 

Najavila je zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

 

"Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo prije proći ovu fazu, kazala je Merkel. "A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je prije moguće", izjavila je na konferenciji na kojoj su novinari bili razmješteni uz razmak veći od metra jedan od drugih.

 

Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koch, u protekla 24 sata u Njemčakoj je potvrđeno 1.174 novih slučajeva zaraze.

 

Nema ni putovanja na odmor kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova, rekla je njemačka kancelarka.

 

Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, a također i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli.

 

Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja.

 

Merkel je rekla da će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština.

 

Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice.

 

Po riječima kancelarke, cilj je održavanje gospodarskog života "u najvećoj mogućoj mjeri".

 

Naglasila je da se radi o mjerama na "određeno vrijeme" te da će se kontrolirati njihovo provođenje.

 

"Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera", istaknula je Merkel.

 

Jutarnji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio