U izolaciji si? Baci se na učenje programiranja

Datum objave: 25.03.2020   Broj čitanja: 1380
Na internetu se mogu naći online programi s kojima doista možete naučiti programirati, pri čemu naravno podosta ovisi i o vašem angažmanu.
U izolaciji si? Baci se na učenje programiranja


Ako ste zabijeni u stanu zbog izolacije, karantene ili kako već pravilno nazvati pokret #ostanidoma, to ne znači da vrijeme ne možete iskoristi za samorazvoj. Prije razbuktavanja epidemije neke su procjene govorile kako samo u Njemačkoj nedostaje skoro milijun radnika u IT sektoru, od čega velik broj softverskih inženjera. Slično je i u hrvatskoj softverskoj industriji koja se mučila s pronalaskom kvalitetnih novih snaga. Teško je sada procijeniti kako će na cjelokupnu situaciju djelovati nametnuta karantena, no jedno je sigurno, developerski skillovi su nezaobilazni te su potrebni i sada kada većina svoj posao (koji to mogu) rade od kuće. S obzirom da u časopisu Vidi u svakom broju donosimo radionice vezane uz programiranje, naši suradnici preporučili su programske jezike koje je najsvrsishodnije naučiti trenutačno, kao i online programe koji nude najbolje mogućnosti za savladavanje kompleksnog gradiva.
U Hrvatskoj se kao najpoželjniji programski jezici traže Python, Java, JavaScript i R što se preklapa i sa svjetskim trendovima. Traženi su i C, C++ kao i Swift. A sve njih moguće je naći na kvalitetnim online platformama za učenje programiranja.

 

Coursera

Coursera je edukacijska platforma koja nudi ogromnu bazu otvorenih online tečajeva. Kroz suradnju sa 150 uglednih sveučilišta i fakulteta, platforma nudi preko 2500 tečajeva, raznorazne specijalizacije i četiri akademske diplome, a trenutačno Courseri uči preko 40 milijuna ljudi. Većina tečajeva i smjerova je besplatna, no potrebno je platiti u slučaju da želite dobiti certifikat ili diplomu. Kvaliteta je iznad nekih drugih online rješenja, budući da predavanja drže stručnjaci iz područja.

 

Prilikom prijavljivanja na određeni tečaj dobit ćete raspored lekcija, literaturu, zadatke i kvizove. Također na početku se bira da li želite samo slušati ili ćete platiti i dobiti certifikat po završetku. Većina lekcija su u video formatu i uz to imaju interaktivni transkript, a postoje i alati za rađenje bilješki dok se gleda lekcija. Sve možete pratiti i na mobilnoj aplikaciji. Za predavanja ćete dobiti i literaturu koju treba proučiti prije početka kako bi mogli pratiti. Slična je situacija i sa zadacima koje ćete između predavanja morati dovršiti da bi mogli dalje pratiti.

 

U prošloj godini najpopularniji je bio tečaj Sveučilišta Stanford Machine Learning. A u top 10 smjestili su se Programiranje za početnike u Pythonu, AI, Neuralne mreže i dubinsko učenje, TensorFlow i Podatkovna znanost. Tisuće je smjerova u ponudi, pa recimo Python možete učiti kao samostalan tečaj ili uklopljen u primjerice Google IT automatizaciju ili kao dio podatkovne znanosti. Slična je situacija s Java programiranjem. Svaki tečaj, specijalizacija ili masters program ima sustav ocjenjivanja i najbolji tečajevi imaju vrlo reprezentativan uzorak od nekoliko tisuća ocjena.

 

Free CodeCamp

Free CodeCamp je neprofitna organizacija kojoj je cilj omogućiti ljudima učenje osnovnih programerskih znanja, a osnovana je u Kaliforniji 2014. godine. Platforma ima retro sučelje, koje je prije svega jednostavno za navigaciju. Učenje se ne odvija putem video lekcija kao kod drugih, već je svaki tečaj podijeljen u niz podpredavanja kod kojih se prolazi kroz gradivo putem podijeljenog ekrana. Upute su s desne strane, a s lijeve je prostor za kodiranje primjera.

 

Kroz nekoliko sekundi na Free CodeCampu možete početi s programiranjem. Kvaliteta tutoriala koji se nalaze na stranici je jako dobra i postoji preko 40000 polaznika koji su sa znanjima stečenima kroz segmentirano učenje na Free CodeCapmu uspjeli dobiti developerski posao. Po završetku tečaja, stranica nudi praktični dio u suradnji sa svojim partnerima, drugim neprofitnim organizacijama. Sve to dobar je put za učenje programiranja.

 

Khan Academy

Pokazuju li vaša djeca velik interes za programiranje, ponajbolja online škola za učenje je Khan akademija. To je besplatna online platforma prvenstveno namijenjena školarcima i studentima, ali dostupna i svima ostalima koji su željni znanja. Svoje programe razvija s partnerima od kojih vrijedi izdvojiti NASA-u i MIT. Najveći fokus Khan akademije je na matematiku, no postoji i dio za učenje programiranja s dva nivoa, uvod i napredno programiranje, a programski jezici o kojima se uči su JavaScript, HTML/CSS, a radi se i na SQL bazama podataka.

 

Uči se kroz video lekcije, a programiranje nudi prilično interaktivan osjećaj, iako je količina sadržaja malena u usporedbi s drugim online platformama. Stoga je ova stranica prikladna za početnike i mlađe korisnike željne znanja u STEM području.

 

Udemy

Iako nije besplatan Udemy nudi najveću kolekciju online tečajeva, međutim u tom mnoštvu teško je ponekad pronaći kvalitetne sadržaje. Kvaliteta video playera je dobra, prijavom na tečaj dobit ćete dodatne materijale i sam proces učenja je intuitivan. Uplatom tečaja, on vam je dostupan zauvijek, a po završetku ćete dobiti certifikat. Po broju ljudi koji koriste platformu Udemy je u samom vrhu s preko 30 milijuna polaznika po tvrdnjama same stranice. Navigacija po stranici je jednostavna i u pravilu nema tehničkih problema.

 

Nudi se ogromna količina sadržaja, no jedina ocjena kvalitete pojedinih tečajeva i instruktora je kroz ocjene, pa svakako prije nego se odlučite za pojedini tečaj provjerite dublje malo komentare. Na stranici možete pretraživati kolegije, a ovako izgleda ponuda za Pyhton.

 

Code Academy

Code Academy je popularna online platforma za učenje programiranja. Od 2011. godine platforma nudi besplatne tečajeve, a nedavno su uvedeni i plaćeni programi koji nude napredne resurse i podršku uživo. Među besplatne tečajevima na CodeAcademy možete pronaći Python, Java, PHP, JavaScript, jQuery, AngularJS / React.js, Ruby, SQL i HTML / CSS.

 

Svaki tečaj počinje s Hello World primjerom. Slično kao kod Free CodeCampa lekcije su podijeljene u split screenu gdje se na jednoj strani poučava, a na desnoj upisuje kod. Code Academy nedavno je napravio partnerstva s velikim kompanijama poput Amazona te možete završiti tečajeve za razvoj aplikacija za Amazon Alexu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio