Poruka iz ZHŽ-a: Zbog pandemije preporuka da se ne dolazi za uskrsne blagdane

Datum objave: 30.03.2020   Broj čitanja: 1316
Ispred sjedišta Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, održana je konferencija za novinare Stožera Civilne zaštite ŽZH o aktualnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj globalnom pandemijom koronavirusa.
Poruka iz ZHŽ-a: Zbog pandemije preporuka da se ne dolazi za uskrsne blagdane

 

Novinarima su se obratili Tomislav Pejić, ministar zdravstva rada i socijalne skrbi ŽZH, predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić te ministar unutarnjih poslova David Grbavac te Stipan Zovko, službenik za odnose s javnošću Stožera, piše Hrvatski Medijski Servis.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nultom pacijentu ministar Pejić kaže da on još uvijek nije utvrđen.

 

“Nalazimo se u ozbiljnom stanju jer imamo tri mjesta gdje je otkriven koronavirus. Smatramo da će u narednom razdoblju stanje zakomplicirati jer nulti pacijent još nije pronađen”, rekao je.

 

Što se tiče nultog pacijenta u Posušju ministar Pejić je kazao da postoje indicije da je on povezan sa slučajevima zaraze u Međugorju.

 

-Sada vam ne mogu dati taj podatak, kada bude službeno dobit ćete tu informaciju, istaknuo je ministar zdravstva ŽZH.

 

Podsjetio je da je u ovoj županiji do sada, nažalost, registriran jedan smrtni slučaj uslijed zaraze koronavirusom. Kaže da je jedna pacijentica životno ugrožena te je hospitalizirana na SKB Mostar.

 

-Još jedna osoba je na respiratoru. To znači da je životno ugrožena te da ide na potpornu terapiju i mislim da je njeno stanje jako ozbiljno, rekao je Pejić.

 

Što se tiče ostalih pacijenata, ministar zdravstva ŽZH kaže da oni za sada nisu za hospitalizaciju, ali da su u svakodnevnoj komunikaciji s liječnicima koji su u stanju promptno reagirati ako bi došlo do pogoršanja njihovog općeg stanja.

 

Naglasio je da za sada epidemiološka slika u ŽZH nije takva da bi se sve oboljele trebalo staviti u posebno opremljeni izolatorij jer smatra da oboljeli od koronavirusa imaju adekvatnu njegu u kućnim uvjetima.

 

“Određena mjesta modificiramo i prilagođavamo te tražimo još jedno mjesto koje bismo adekvatno opremili, odnosno razmatramo još jednu dodatnu mogućnost u slučaju širenja velike pandemije”, rekao je ministar zdravstva ŽZH.

 

Odgovarajući na pitanje o tome je li osoba kod koje je otkrivena zaraza koronavirusom u Ljubuškom iz ŽZH ili HNŽ Pejić kaže da ne treba gledati je li osoba “ovdje ili ondje”.

 

“Mislim da koronavirus nas treba motivirati u prevenciji širenja i liječenja takvih osoba”, rekao je Pejić dodavši da se ta osoba javila u Dom zdravlja Ljubuški te da je nisu pitali je li ona iz ove ili one općine.

 

-Dom zdravlja postupio je kao što struka nalaže. Hitne situacije ne poznaju je li osoba iz jednog mjesta ili iz drugog, lijevo ili desno, kaže Pejić.

 

Istaknuo je da se iz ovog slučaja stvorio problem u javnom zdravstvu susjedne Hercegovačko neretvanske županije, s čime je javnost već upoznata.

 

Najavio je se razmišlja o angažmanu jednog infektologa kao savjetnika Kriznog stožera ŽZH.

 

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić kazao je da se građani uglavnom pridržavaju epidemioloških mjera.

 

Preporučio je da svi koji inače dolaze u ŽZH za uskršnje blagdane sada ne dolaze zbog pandemije koronavirusa.

 

Ministar unutarnjih poslova ŽZH, David Grbavac, novinarima je kazao da će se s Upravom za inspekcijske poslove ovo županije utvrditi kolika će kazna biti za one koji ne budu na javnim mjestima nosili propisane zaštitne maske.

 

Na primjedbu novinara da na tržištu nema dovoljno maski ministar Grbavac kaže da je takva situacija bila kada je epidemija tek krenula, ali da je sada da tržištu dostupno dovoljno maski.

 

Zovko je kazao da se u ovoj županiji u samoizolaciji nalaze 1002 osobe. Ukupan broj registriranih slučajeva zaraze koronavirusom je 20, dok se rezultati nalaza za tri osobe očekuju tijekom dana.

 

/B. G./HMS/

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio