Sadi se i tamo gdje su volovi posljednji put orali

Datum objave: 31.03.2020   Broj čitanja: 1512
U selima su ove godine zasađene rekordne poljoprivredne površine, a u poljoprivrednim ljekarnama je već nestalo sjemenskog krumpira i sadnog luka, za kojim je ove godine bila najveća potražnja.
Sadi se i tamo gdje su volovi posljednji put orali

 

U trebinjskom selu Zagora su za "Nezavisne novine" potvrdili da su ove godine posađene i one njive koje su zadnji put obrađivane prije 30 godina jer su do nekih zaseoka bili bezuvjetni putevi i zemlja je orana uglavnom uz pomoć volova.

 

"U našem zaseoku odavno nema stanovništva, a kamoli volova za oranje, a i put nam je dosta slab. Ipak, možemo dovesti freze pa smo dio zemljišta ponovo priveli namjeni, kopajući nešto i ručno, na vile. Meni kao umirovljeniku je bolje raditi zemlju, na šta sam i navikao, nego sjediti kod kuće", prenosi Grude.com riječi Bože Savovića, mještanina zaseoka Turica u selu Zagora. U njegovom zaseoku nema ni struje, ali mu, kako kaže, i ne treba. Osim njega, ovdje zemlju obrađuju i njegov bratić Neđo i rođak Dragan, koji, iako dosta mlađi, dolaze vikendom sa suprugama kako bi i oni obrađivali zemlju.

 

Iako je sadni materijal u Trebinju sve teže nabaviti jer nema isporuka od inozemnih distributera, a domaći su proizvođači svoja sjemena prodali odmah na početku sadne sezone, u Zagori su se opskrbili nešto kupovnim, a nešto vlastitim sjemenom.

 

Sjemena, ipak, kako poručuju u Agrarnom fondu Trebinje, neće nedostajati jer su oni na vrijeme nabavili i dodatne količine, kako bi ga, očekujući upravo krizu zbog virusa korona, podijelili zainteresiranom stanovništvu.

 

"Mi smo odmah nakon što se Italija počela suočavati s pandemijom nabavili dodatne količine sjemena, kako bismo pomogli lokalnom stanovništvu. Nakon raspisanog javnog poziva stanovništvu svih osam mjesnih zajednica smo podijelili pakete sjemena u kojima se nalazilo 25 kilograma sjemenskog krompira, tri kg luka i kilogram graška, a na javni poziv se prijavilo 377 zainteresiranih", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje za Nezavisne novine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio