Čerkez: Slijedi nam najteži dio pandemije! Praćenje žarišta epidemije sve je teže

Datum objave: 02.04.2020   Broj čitanja: 486
Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na redovitoj konferenciji za medije naveo je da se u narednom razdoblju neminovno može očekivati dalji rast zaraženih koronavirusom u FBiH.
Čerkez: Slijedi nam najteži dio pandemije! Praćenje žarišta epidemije sve je teže

 

Čerkez je naglasio da je za sada epidemiološka situacija u FBiH stabilna, ali da epidemiolozi koji svakodnevno rade s brojnim kontaktima zaraženih, nastoje usporiti to širenje zaraze, ali sve je teže.

 

"Praćenje žarišta epidemije sve je teže i izazovnije jer već imamo u zajednicama širenja i bitno je da se primjenjuju sve restriktivne mjere koje su doprinijele da imamo blagi rast oboljelih. Predstoji nam najteži dio pandemije. Potrebno je da se svi pridržavamo svih preporuka koje smo cijelo vrijeme davali, da budemo svjesni da svatko od nas može oboljeti. Također, potrebno je da se u narednom razdoblju pridržavamo svih epidemioloških mjera, poštujemo socijalnu distancu budemo svjesni da svako od nas može oboljeti te da ne stigmatiziramo ljude. Moramo biti odgovorni i posebno bih apelirao da izbjegavamo nepotrebne izlaske i okupljanje u kućama", poručio je Čerkez.

 

Kada je riječ o testiranju na koronavirus u FBiH do sada je testirano 1.966 osoba od čega je 248 pozitivno. U protekla 24 sata 32 novozaražena su potvrđena od ukupno 341 testiranih.

 

Čerkez je prokomentirao i zabranu kretanja mladih rekavši da te osobe doprinose širenju koronavirusa i između 25 i 30 posto njih bude zaraženo te da je većinom riječ o asimptomatskim pacijentima i potencijalno šire virus u cijeloj zajednici.

 

"Moram reći da smo u Federalnom ministarstvu zdravstva pratili stanje na terenu i po prekidanju nastave smo imali situaciju da su mladi bili u kafićima i gradu i nijedna preporuka nije bila prihvaćena kako smo očekivali. Mi razmatramo ovo pitanje i gledamo kako bi je mogli ublažiti, međutim, moramo znati da je nama svima ugroženo pravo na zdravlje. I te su mjere isključivo zdravstvene nisu nikakve represije. Cilj je samo zaštita mladih i odraslih", zaključio je Čerkez.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio