Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 180 tisuća KM

Datum objave: 10.04.2020   Broj čitanja: 914
Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se našla Bosna i Hercegovina uzrokovanu virusom Covid 19, službenici grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za neizravno oporezivanje i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.
Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 180 tisuća KM


Tako su ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kg duhana i 648 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO.

 

Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na „crnom tržištu“ u BiH iznosi 180.000 KM.

 

Postupajući po uputama dežurog tužitelja Tužiteljstva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UNO hzvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Ilidža. Tom je prilikom izvršeno oduzimanje 919,5 kg duvana i 648 paklica cigareta. Spomenuti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a isti su bili namjenjeni za prodaju na području Sarajevske županije.

 

Vršeći pojačane aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, ovlašteni službenici UNO su na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic prilikom kontrole putničkog motornog vozila pronašli i privremeno oduzeli 120 kg rezanog sušenog duhana, koji je bio namjenjen za prodaju na „crnom tržištu“.

 

Kontrolirajući vozila na putnoj komunikaciji Foča-Goražde u mjestu Ustikolina, ovlašteni službenici UNO su u suradnji sa službenicima MUP-a BPK, PS Ustikolina pronašli i privremno oduzeli 120 kg rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO.

 

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti akcizni proizvodi pokrenuti su odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.


FOTO: UNO

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio