FOTO/VIDEO: Svećenici poljubili križ za svoje župljane i za sve ostale koji mole u svojim domovima

Datum objave: 10.04.2020   Broj čitanja: 1645
Veliki je petak, spomendan Kristove muke i smrti. Ovo je jedini dan u godini kada se ne slavi sveta misa, nego obredi Velikog petka.
FOTO/VIDEO: Svećenici poljubili križ za svoje župljane i za sve ostale koji mole u svojim domovima

 

Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Oltar je na Veliki petak bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika te svega što simbolizira svečanost. Narod tuguje za umrlim Kristom te se okuplja u crkve na slavljenje obreda.

 

Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

 

Ove godine, svećenici su poljubili križ za sve svoje župljane moleći se za njihovo zdravlje, kao i za sve oboljele od koronavirusa i sve koji su ovih dana u samoizolaciji. U prigodnoj propovijedi grudski župnik fra Stanko Pavlović osvrnuo se na sve događaje današnjeg dana i posljednji čin kada Isus umirući moli za svoje ubojice. U molitvenim nakanama molilo se i za Papu Franju, da mu Bog dadne snage da izdrži sve teške trenutke na čelu Crkve i da je uspješno vodi Gospodinovim putem. Molitvene nakane išle su i za sve svećenike i cijeli Božji narod, da nam Bog dadne snage da svi zajedno izdržimo ove teške trenutke, ali i da nas oni osnaže u vjeri, kako bismo još više živjeli i unosili u svoj život kršćanske vrijednosti.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ERO10.04.2020 21:40 sati
    Svaka čast fratri naši i pozdrav izdaleka! Lijepo vas je vidjeti zdrave, a na ljeto, nadam se i uživo.
  • Ivan 10.04.2020 16:54 sati
    Hvala mojoj Hercegovini koja je ovo omogućila da vidim svoje fratre na oltaru. Ko je daleko od svoje grude to ne može zamisliti koliko nam ovo znači. Pozdrav mojoj rodnoj grudi mojoj Hercegovini
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio