SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu te iz njega izašao

Datum objave: 16.04.2020   Broj čitanja: 304
Američki obavještajci istražit će je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu te slučajno iz njega izašao, piše CNN.
SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu te iz njega izašao

 

Riječ je o jednoj od nekoliko teorija koje je obavještajne službe propituju, no Amerikanci za sad ne smatraju da je virus nastao tijekom razvijanja bilo kakvog oblika biološkog oružja, tvrde CNN-ovi izvori. Ovakva istraga uobičajena je u ovim i sličnim situacijama, a teoriju da je virus nastao neprirodnim putem zagovarao neki republikanci iz kongresa i čvrsti zagovornici politike Donalda Trumpa.

 

Obavještajci navodno još nisu uspjeli ni izbliza dokazati tu teoriju, ali razmatraju sve opcije pa tako i onu da je netko slučajno iz laboratorija izašao s koronavirusom i tako ga proširio. Podsjetimo, prema službenoj teoriji koronavirus se prvi put sredinom studenog pojavio na tržnici hranom u Wuhanu. Agenti su navodno imaju osjetljive informacije koje bi mogle ukazati na kinesku vladu, ali CNN-ovi izvori tvrde da se točno vrijeme i način nastanka virusa vjerojatno nikad neće moći dokazati.

 

"Sve ćemo detaljno istražiti, ali do sad prikupljeni dokazi ukazuju na to da je virus nastao u prirodi. No, ništa još ne znamo", rekao je Trumpov šef osoblja Mark Milley.

 

Teoriju o umjetnoj sintezi virusa odlučna je odbila kineska vlada kao i brojni svjetski stručnjaci. Izvor blizak Bijeloj kući rekao je da svaki put kad se pojavi neki virus ili nešto slično kreću teorije da je nastao u laboratoriju. Drugi izvor tvrdi da bi Kina svejedno mogla odgovarati za to kako je reagirala u krizi, ali da će trebati vremena da se to dokaže.

 

Washington Post je objavio da je američki State Department još 2018. godine upozoravao na niske sigurnosne standarde na institutu za virologiju u Wuhanu. Novinari su o tome ispitivali glavnog državnog tajnika Mikea Pompea koji ih nije demantirao, ali je rekao da to ne znači da je virus nastao u laboratoriju.

 

"Kineska komunistička partija nije nam dala pristup informacijama na samom početku ove krize. Znamo da imaju i taj laboratorij i znamo za tu tržnicu hranom. Znamo da je virus nastao u Wuhanu pa kad sve te činjenice spojite u jednu priču možete doći do određenih zaključaka. No, još je puno toga što ne znamo i tražit ćemo odgovore na sva pitanja", rekao je Pompeo, prenosi Index.hr.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio