VIDEO Ćorluka: Sada dok su svi bili doma, valjda će nam i natalitet malo porasti

Datum objave: 27.04.2020   Broj čitanja: 1300
Medicinska oprema vrijedna 400.000 maraka nedavno je dopremljena u BiH avionom iz Šangaja.
VIDEO Ćorluka: Sada dok su svi bili doma, valjda će nam i natalitet malo porasti

 

Donacija je ovo kompanije Violeta iz Gruda koja je tijekom prošlog tjedna svu isporučenu opremu proslijedila u 38 bolnica u državi. O ovoj vrijednoj donaciji, ali i pomoći koju sada gospodarstvenici očekuju od vlasti, za Novi dan govorio je Petar Ćorluka, vlasnik Violete.

 

Ćorluka je kazao da su dobili zahvalnice s nekoliko adresa i da je dobra stvar kada se nešto uradi zajednički.

 

"Dobili smo puno mailova zahvale jer im je došlo u pravo vrijeme. Naše mišljenje je da se ne smijemo opustiti, jer ako se ovo ne iskontrolira neće biti dobro. Platio je dopremanje veleposlanik EU, to su novci iz Bruxellesa. Ja im se ovim putem zahvaljujem, ali mislim da je to korektno i normalno. Ovo je teško iskustvo za cijeli zdravstveni sustav BiH, mislim da je dobro da se EU veleposlanik uključio i pomogao. To je zajedništvo, puno bolje je kada se nešto uradi zajednički".

 

Donacija je raspoređena širom medicinskih ustanova u BiH.

 

"Bolje da se domaći novci usmjere prema domaćem gospodarstvu, a sve što se može izvući novca iz EU fondova. Mislim da trebamo tražiti i aplicirati. Mislim da je to dobro, ako tražiš sigurno ćeš nešto dobiti. Mislim da je Slovenija uvela nove mjere za gospodarstvo i to treba i BiH da uradi", ističe i dodaje:

"Ne znam napamet, mislim da je išlo od Trebinja, Livna, Bugojna, Goražda, Banjaluke, Mostara, Tuzla. Mi imamo poslovnice od Trebinja, Banjaluke i Bihaća, tako da smo po poslovnicama gledali i pustili naše zaposlene da predlažu gdje treba najviše. Mislim da smo napravili dobro, ako smo nekoga zaboravili i nismo dovoljno rasporedili, ispričavam se".

 

Ćorluka je pojasnio da treba stići još jedan dio opreme.

 

"Još jedan respirator je ostao i još odijela i maski. To smo bili dogovorili sa DHL-om i DHL nam nije mogao reći gdje će to biti isporučeno jer su pretrpali. Roba je krenula ovih dana vlakom do Budimpešte, pa ćemo ga mi dopremiti u BiH".

 

Kompanija "Violeta" nije željela smanjivati broj radnika, iako su tu praksu primjenile mnoge firme.

 

"U BiH trenutno prometi padaju ovisno od kategorija. Nijedna nema isti rast niti promet u usporedbi sa prošlom godinom. Veliki je pad i mislim da nam slijedi velika recesija. Mislim da je jedina opcija da se digne potrošnja, tako se diže proračun i može naplatiti PDV. Mi smo dogovorili nove kupce iz drugih zemalja, koristimo situaciju da nam kapaciteti budu zaposleni da pojačamo izvoz. Kada bi radili samo domaće tržište radila bi jedna smjena i morali bi smanjiti broj radnika. Ni u kom slučaju ne želimo smanjiti broj radnika, ali proizvodnja ovisi od prodaje. Prodaja mora biti na izvoznim tržištima, inače ćemo ući u velike probleme".

 

Petar Ćorluka je dodao da se u trenucima rukovođenja mora imati strast.

 

"U trenutku imate emociju i strast, i to vas vodi. Bitno je to osjetiti i vidjeti što je važnije. Bitna je ta ljudskost, mi nismo neki baš toliko veliki dobavljač velikim trgovačkim lancima u Njemačkoj, Italiji i Austriji, i uvijek se možemo uključiti".

 

"Politika bi trebala biti stavljena na stranu, da nađemo zajedno rješenja i izađemo iz krize i nastavimo raditi", dodao je vlasnik kompanije "Violeta" Petar Ćorluka za N1.

 

Također se i našalio pa kazao. dok su bili svi doma,  nada se da će nam natalitet malo porasti pa da će se prodavati pelene. Pad je značajan svake godine, stanovništvo stari i ako ne budemo imali mladih onda sigurno nam budućnost nije dobra. Sada ne treba biti oporbe, svi moramo naći kreativna rješenja da se iziđe iz krize i da ponovno počnemo živjeti i raditi - kazao je Ćorluka.

 

Kompletan intervju pogledajte u prilogu:

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Šima27.04.2020 12:49 sati
    Ćorluka ako bude nataliteta javim vašoj firmi. Puno pozdrava gruđanima iz Čapljine
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio