Komemoracija za bleiburške žrtve u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Datum objave: 16.05.2020   Broj čitanja: 330
Jan Olbrycht i György Hölvényi te zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko poslali pismo kardinalu Vinku Puljiću u kojem su izrazili potporu..
Komemoracija za bleiburške žrtve u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu


U povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, prema nekim izvorima desetaka, a prema nekima i stotina tisuća zarobljenih vojnika i civila, danas će komemoracije biti održane na tri mjesta: u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

 

Unatoč obrazloženju da je misa vjerski čin molitve za duše stradalih u Sarajevu je stvorena atmosfera linča, pa je kardinal Vinko Puljić izrazio zabrinutost za sigurnost vjernika i osobnu sigurnost. Zato će policija tijekom dana čuvati sarajevsku katedralu Presvetog srca Isusova iz koje ćete izravni prijenos mise moći pratiti od 12.15 i u našem programu.

 

Povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi.

 

- Misa riskira slavljenje svih onih koji su podupirali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi, tvrdi povjerenica Vijeća Europe Dunja Mijatović.

 

Istodobno su supredsjednici Radne skupine Europske pučke stranke za međureligijski dijalog Jan Olbrycht i György Hölvényi te zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko poslali pismo kardinalu Vinku Puljiću u kojem su izrazili potporu "njegovu pravu na vjersku slobodu i na kulturu sjećanja".

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio