POSUŠJE: Obilježena 75. obljetnica Bleiburga

Datum objave: 16.05.2020   Broj čitanja: 346
75. obljetnica pokolja Hrvata na Bleiburgu obilježena je danas na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju.
POSUŠJE: Obilježena 75. obljetnica Bleiburga


Paljenjem svijeća i molitvom predstavnici braniteljskih udruga iz Posušja i općine Posušje prisjetili su se žrtava stravičnih komunističkih zločina nad Hrvatima koji su započeli na Bleiburgu u svibnju 1945. godine, a nastavili se u poslijeratnim godinama Drugog svjetskog rata.

 

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a Herceg – Bosne s područja Posušja Mladen Bašić je kazao da se ove godine zbog ograničenja koje nam je donijela korona virus nije moglo otići na Bleiburg kao što je to bilo ranijih godina u organizaciji Koordinacije udruga. „Nismo mogli na Bleiburg, ali zato smo na ovaj način, skromno, ipak obilježili ovaj važan datum –datum i događaje koje ne smijemo zaboraviti. Na ovaj način mi pokušavamo govoriti o istini, o nevinim žrtvama Križnog puta. Danas često čujemo da nisu bili nevini, da su zaslužili što su dobili… Nas zanima koja je to i kakva politika koja bez suđenja presuđuje po šumama, baca žive ljude u jame i zazidava žive ljude u rudnike… “, kazao je Bašić.

 

Načelnik općine Posušje Branko Bago je ovim povodom istaknuo da je ovo obilježavanje nužno jer je Bleiburg bio najveće stratište Hrvata u novijoj povijesti. „Prema dostupnim podacima, samo iz Hercegovine je u ovom pokolju ubijeno oko 20 000 ljudi. To je bila odmazda Titovih partizana i preobučenih četnika“, kazao je načelnik Bago.

 

Napadi na svetu misu u Sarajevu su napadi na hrvatski narod u BiH

Govoreći o napadima na kardinala Puljića i na svetu misu za bleiburške žrtvu u katedralnoj crkvi u Sarajevu, načelnik Bago je kazao da te napade možemo gledati kao još jedan pokušaj pritisaka na hrvatski narod u BiH. „Ovaj put taj napad je upućen kardinalu Puljiću i Katoličkoj crkvi. Ovaj napad je bio izravan, ne u rukavicama kao što je to dosad bilo od lažnih antifašista i velikobošnjačke politike. Ovaj put u svrhu pokrivanja njihovih nečasnih rabota tijekom pandemije“, kazao je načelnik Bago.

 

Da je napad na kardinala Puljića i na misu za beiburške žrtve u Sarajevu napad na hrvatski narod, složio se i predsjednik organizacijskog odbora Dana branitelja općine Posušje Jozo Miličević. I za njega je to još jedan pokušaj da se Hrvatu u Bosni i Hercegovini oduzme pravo na ovu zemlju. „No, nitko nema više prava na ovu državu od Hrvata: Hrvati su se prvi organizirali i u obrani Bosne i Hercegovine i na referendumu o neovisnosti BiH. Drugi narodi nam neće odlučivati hoćemo li mi misu govoriti ili nećemo. Stoga naša potpora ide kardinalu Puljići“, kazao je Miličević. Komentirao je i dominatnu tezu u bošnjačkim medijima da su žrtve Bleiburga oni ljudi koji su zaslužili što ih je stiglo zbog sudjelovanja u ustaškom pokretu. „U ovakvoj tvrdnji, Bošnjacima treba postaviti protupitanje: Kako bi se osjećali Bošnjaci da mi kažemo da su žrtve Srebrenice trebale biti jer su pojedini muslimanski vojnici u toj okolici predhodno ubijali Srbe. Naš stav je da se nije smijelo dogoditi niti jedno ubojstvo bez suđenja“, kazao je Miličević.

 

Radioposusje.ba

 

POSUŠJE: Obilježena 75. obljetnica Bleiburga
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio