Vlada Tuzlanske županije neustavna

Datum objave: 03.06.2020   Broj čitanja: 298
Propisano je da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TŽ.
Vlada Tuzlanske županije neustavna

 

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak potvrdila je Feni da je Ustavni sud FBiH donio odluku kako imenovanje Vlade Tuzlanske županije nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

U izjavi Feni također je kazala kako je odluka Ustavnog suda FBiH tek upućena strankama u postupku i kako će tek što je zaprime stranke biti javno objavljena na web stranici Suda.

 

Kako se doznaje, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH Jelke Milićević, za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanske županije na sjednici, bez javne rasprave, koja je održana 5. svibnja ove godine, utvrdio je navedeno mišljenje.

 

Milićević je 17. listopada 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TŽ i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja s Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TŽ koji je donesen na temelju Ustava tog kantona.

 

Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio jednoglasno, a u obrazloženju mišljenja, iz prikupljenih dokaza jasno proizlazi da osporenom Odlukom u sastavu Vlade Tuzlanske županije, imenovane 20. srpnja prošle godine, participira 10 Bošnjaka, jedan Srbin i jedan član iz reda Ostalih, dok je premijer te županije iz reda bošnjačkog naroda.

 

Prema odredbama Ustavnog suda FBiH kao i Tuzlanske županije, te Zakona o Vladi TŽ propisano je da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TŽ i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

 

S obzirom na činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata) to je Ustavni sud FBiH mišljenja da je sastav Vlade Tuzlanske županije prema osporenoj Odluci u suprotnosti s Ustavom FBiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio