Uređuje se Crkva i dvorište u Međugorju

Datum objave: 03.06.2020   Broj čitanja: 499
Postavljena je skela, čistila se fasada i bojala se ograda.
Uređuje se Crkva i dvorište u Međugorju

 

U utorak, 2. lipnja 2020. započeli su radovi na uređenju međugorske župne crkve sv. Jakova i okolnog, crkvenog prostora. Postavljena je skela, čistila se fasada i bojala se ograda.

 

Radi se o vanjskim pripremama liturgijskog prostora za nadolazeću 39. Obljetnicu Gospinih ukazanja. Svakako je ovo vrijeme kad nema tako puno hodočasnika i idealno vrijeme za izvođenje bilo kakvih radova čije je izvođenje u vremenima gužve doista nezgodno.

 

 

Podsjetimo kako je zadnji puta crkva bila uređivana u različitim fazama: dotrajalo pročelje crkve obnovljeno je u jesen 1994. godine, a u proljeće 1995. godine obnovljena je fasada na tornjevima.

 

IZ POVIJESTI CRKVE:
Utemeljenje župe i stara crkva
Župa Međugorje utemeljena 1892. Prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnog tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon 1. svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve. Stara crkva je opstala sve do dana kad su je vlasti općine Čitluk odlučile srušiti, dana14. studenog 1978.godine.

 

Izgradnja nove crkve (1935. – 1980.)
Izgradnja nove župne crkve počela je 21. lipnja 1935. godine. U dva dana, dakle 21. i 22. lipnja, narod je uz veliko veselje iskopao sve crkvene temelje. Do početka II. Svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova, te je zanimljiv podatak da je lađa crkve produžena s 20 na 28 metara. Zbog ratnih okolnosti radovi na izgradnji crkve su stali. Nakon rata ništa se nije radilo na crkvi sve do 60-tih godina. Po dolasku novog župnika fra Radovana Petrovića 1966. godine, nastavljaju se radovi na crkvi. Gradnja nove crkve je od početka izazivala nesporazume među župljanima ali na radost sviju, njezin dovršetak ih je ujedinio, te donio novu slogu. Ljudi bi se javljali i nudili pomoć iz svih zaseoka. Tako se spominju i studenti, koji su, da bi dali primjer zajedništva, došli raditi na crkvi. Oni su izlili stupove na pročelju crkve koji su bili nazvani „studentski stupovi“. Da bi bili uz narod i pokazali koliko im je stalo, župnik fra Radovan Petrović i kapelan fra Vlado Kozina, bi cijeli dan radili s narodom. U listopadu 1968. godine, dovršeni su radovi na krovu.
Uslijedila je priprema za svečani blagoslov novoizgrađene crkve koju su župljani čekali 34 godine. Upriličen je 19. siječnja 1969.godine. Nakon blagoslova je ipak bilo još jako puno posla na dovršenju zvonika, te izradi vanjske i unutarnje fasade. Unutarnje uređenje crkve dovršeno je 1980. godine. Plan za unutarnje uređenje radio je umjetnik Ante Starčević i arhitekt fra Pio Nuić. Podovi su popločani bračkim kamenom. Naručena je i oltarska ploča također od bračkog kamena teška 650 kilograma. Postavljen je tabernakul i krstionica i sve biva dovršeno 1978 god. Kip sv. Jakova i Gospin kip su preneseni iz stare crkve. Klupe su bile postavljene 1980. a izradio ih je Ivan Čilić Križanov.Zbog novih potreba nastalih s dolaskom hodočasnika, od 1981. nadalje crkva i okoliš neprestano se uređuju. Vanjski oltar sagrađen je 1989. i molitveni prostor oko njega (sa oko 5000 sjedećih mjesta). 1990. g. je izgrađeno 25 ispovjedaonica s lijeve strane crkve, a one su 2001. g. obnovljene.

 

FOTO: Radio postaja Mir Međugorje

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio