Google prvi put najavio plaćanje za objavljivanje medijskih članaka

Datum objave: 27.06.2020   Broj čitanja: 145
U prvoj fazi zaključit će ugovore s medijskim kućama iz Njemačke, Australije i Brazila.
Google prvi put najavio plaćanje za objavljivanje medijskih članaka

 

Američki tehnološki gigant Google najavio je zaključivanje ugovora o licenciranju s medijskim kućama za narednu godinu, kojima će se prvi put ikada obavezati da će plaćati naknadu za objavljivanje novinarskih sadržaja, objavila je danas kompanija.

 

U prvoj fazi zaključit će ugovore s medijskim kućama iz Njemačke, Australije i Brazila.

 

Američki gigant sada je konačno popustio.

 

- Danas objavljujemo program kupovine licenci u okviru kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetnu kompenzaciju za potrebe novog "informacijskog iskustva", objavio je glasnogovornik kompanije Brad Bender na blogu Google-a.

 

Takozvano informativno iskustvo je novi Googleov proizvod koji će od naredne godine biti dostupan na Google News i Google Discover.

 

U prvoj fazi Google će potpisati sporazume s njemačkim medijskim kućama Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung i Rheinische Post, australijskim Schwartz Media, The Conversation and Solstice Media, te brazilskim Diarios Associadosom i Gazeta. U sljedećoj fazi uslijedit će potpisi s medijskim kućama iz drugih zemalja.

 

- Živahna industrija vijesti je važna, možda čak i važnija nego do sada, jer su ljudi u vrijeme pandemije i sve više zabrinuti zbog rasne nepravde u nekim dijelovima svijeta, naglasio je Bender. - Duboko brinemo o pristupu informacijama i podršci izdavačima koji objavljuju ove važne teme, dodao je.

 

Nije detaljno objasnio što će novost donijeti korisnicima, niti na koliki će prihod moći računati.


Grude.com/Manager.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio