COVID-19 pojavio se 12. OŽUJKA 2019.

Datum objave: 27.06.2020   Broj čitanja: 559
U priopćenju za javnost, podaci Sveučilišta u Barceloni, ispitivani su uzorci dva velika uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u glavnom katalonskom gradu kako bi otkrili evoluciju virusa u gradu, piše Reuters.
COVID-19 pojavio se 12. OŽUJKA 2019.

 

S obzirom na to da se virus gubi u izmetu, istraživači kažu da se nadzor u kanalizaciji može smatrati osjetljivim alatom za praćenje širenja virusa.

 

Istraživači iz Barcelone počeli su s analizom tjednih uzoraka od 13. travnja do 25. svibnja, a također su proučavali zamrznute arhivske uzorke iz prethodne godine, navodi se u članku.

 

Analiza je otkrila novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, u kanalizaciji u Barceloni već 15. siječnja, 41 dana prije nego što je u Barceloni potvrđen prvi službeni slučaj. To je pokrenulo istraživače da se vrate još dalje, pa su testirali smrznute uzorke od siječnja 2018. do prosinca 2019. godine.

 

"Svi su uzorci bili negativni s obzirom na prisustvo SARS-CoV-2 genoma, osim 12. ožujka 2019. godine, u kojima je nivo SARS-CoV-2 bio nizak, ali pozitivan", rekao je Albert Bosch, koordinator studije i predsjednik Španjolskog društva za virologiju. Prema tome, još godinu dana prije nego će pandemija zahvatiti svijet, Covid-19 se pojavio.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio