Kada je sve bilo zatvoreno u BiH je ušlo 250 tona otpada

Datum objave: 07.07.2020   Broj čitanja: 328
Nevjerojatno je da nitko niti na jednoj razini u državi ne zna kako se talijanski otpad našao u BiH.
Kada je sve bilo zatvoreno u BiH je ušlo 250 tona otpada

 

Nakon što je otkriveno preko 250 tona otpada nepoznatog porijekla leži u krugu nekadašnje tvornice Grmeč u Drvaru te u Bosanskom Grahovu, i u Bihaću se pojavio sličan otpad. Naime, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, potvrdio je medijima da su policijski službenici i inspekcija odmah po prijavi izašli na teren i svjedočili deponiranom otpadu na području Bihaća. 

Dodao je, međutim, da se ne može tvrditi da je to onaj isti koji je već danima u Drvaru i Bosanskom Grahovu te da je već započeta istraga kako bi se utvrdile sve potrebne informacije i okolnosti.

Pravci i povezivanje

"Nemamo podatke tko je dovezao otpad, tko je to potpisao i naručio ukoliko je netko sklapao određene poslove i odakle je i zašto došao u Bihać. U tijeku je istraga i ispitivanje slučaja i provjera vlasništva vozila na osnovu tablica koje imamo o kojem je gospodarskom subjektu riječ, kako se otpad pojavio tu i o kakvoj je vrsti otpada riječ. Može li se povezati s ovim otpadom iz Drvara to još ne mogu potvrditi. Obaviještena je inspekcija i nadležno Tužiteljstvo, oni su na terenu i mi ćemo svoju istragu voditi u tom pravcu kako bi utvrdili je li sve uredu i regularno i zbog čega je na tom mjestu deponiran", kazao je Šiljdedić.

Prema informacijama s terena najmanje jedan veliki kamion otpada je istovaren na tom području.


"Međutim, sve ukazuje na to da postoji mogućnost i da je riječ o dva kamiona otpada, ali količinski kilažu ne mogu potvrditi jer se uglavnom radi o tekstilu koji ne bi trebao biti previše težak. Ne bi trebalo biti problema ako je riječ samo o tekstilu, međutim, trebamo utvrditi i postoji li tu i medicinski otpad te štetne tvari. Lokacija na kojoj je trenutno otpad ne bi trebala biti niti je prostor da se on na takav način tu deponira. Ako je neki repromaterijal ili sirovina za nešto onda trebamo utvrditi može li firma koja ga je naručila to u drugom pravcu iskoristiti", istaknuo je Šiljdedić.

Otpad iz Italije

Istodobno, direktor za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Dubravko Kovačević rekao je da otpad iz Italije mora biti odmah uklonjen s područja Drvara i Bosanskog Grahova i vraćen odakle je dovezen.


Naime, po nalazu ekološkog inspektora utvrđeno da taj otpad, koji je definiran kao reciklažni, nije reciklažni, nego za deponiju.

 

"Naloženo je da se otpad odmah ukloni i da se mjesta gdje je deponiran otpad vrate u prvobitno stanje", rekao je Kovačević.


Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije i obznanilo je da je gospodarskom društvu KROM reciklaža d.o.o. izdalo dozvolu za upravljanje otpadom, za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, koje rješenje je pored podnositelju zahtjeva (stranci) ujedno dostavljeno i Upravi za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije.

Adresa Općine

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole. Iz Drvara je pak ministrica prozvana da je dozvolu za otpad izdala na dan kad je proglašeno stanje pandemije u Federaciji BiH. S druge strane, pojedine informacije govore kako je firma koja je potpisala uvoz otpada registovana je na adresi Titova 1, što je inače i adresa zgrade Općine Drvar.


No, zanimljivo je u svemu ovome da nitko ne zna kako je misteriozni otpad završio u našoj zemlji, a, prema svemu sudeći, riječ je o još jednom pokazatelju u kakvom je rasulu ova zemlja.

 

Talijanska mafija

Valja podsjetiti da su se i druge države nalazile na udaru talijanskog smeća. Tako je još 2016. godine u Bugarskoj izbila velika afera vezana uz uvoz talijanskog otpada. Tada su novine La Stampa objavile kako je prenatrpanost sicilijanskih odlagališta prisililo lokalne vlasti na izvoz u Bugarsku. Kasnije je Corriere della Sera objavio sličnu priču o Rimu, pojašnjavajući da se otpad do Bugarske prevozi željeznicom, a za taj posao Rim plaća jednoj njemačkoj kompaniji čak 25 milijuna eura godišnje. Sicilijanske vlasti plaćaju više, čak 80 milijuna eura za izvoz svoga smeća.Prije godinu dana tužiteljstvo iz Milana raskrinkalo je zločinačku skupinu koja je ilegalno transportirala otpad, a među destinacijama na kojima su se nalazila potencijalna ilegalna odlagališta bila je i Hrvatska.

Uhićeno je ukupno 11 članova talijanske ‘Ndranghete, koji su se povezali s nekoliko tvrtki za zbrinjavanje otpada. Te firme prikupljale su smeće i to naplaćivale, no nisu ga dalje zbrinjavale već su ga lokalni mafijaši ilegalno odvozili i odbacivali.

 

O kakvom ozbiljnom problemu se radi, a uz kojeg se veže djelovanje mafije još od devedesetih godina kada je ustanovljeno da se bavi odlaganje toksičnog otpada, govori i istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Oncology koje je pokazalo povećan broj oboljelih i umrlih od raka nazvao je područje sjeverno od Napulja “trokutom smrti”.Povećan je i broj djece koja se rađaju s malformacijama, zatrovana je voda, zemlja, zrak, hrana koju se uzgaja na tom području. No, što je sve to u usporedbi s podatkom da talijanska ekomafija godišnje obrne, spekulira se, više od 20 milijardi eura na raznim “poslovima”.

 

Bljesak.info

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio