FOTO: Misa za predsjednika Bobana! Matina djela ostaju nam kao trajna vrijednost

Datum objave: 07.07.2020   Broj čitanja: 1430
"Zorit će nam zore, zbrajat dane u vrime, vrime u vičnost. Za besmrtni život Hrvatske zemlje Herceg Bosne..."
FOTO: Misa za predsjednika Bobana! Matina djela ostaju nam kao trajna vrijednost

 

U Grudama je obilježena 23. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, čovjeka koji je svoj život, zajedno s palim hrvatskim vitezovima, utkao u temelje Hrvatske zajednice, kasnije Hrvatske Republike Herceg Bosne kojima je bio na čelu, s Grudama kao glavnim gradom i mjestom utemeljenja.

 

Godine su prošle duge, sad su srca puna tuge... ali i ponosa. Mate Boban ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskoga naroda u BiH, a o tome je gorljivo u propovijedi na svetoj misi zadušnici govorio i fra Vinko Mikulić Bajević, u crkvi Svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici. Prisjećajući se predsjednika Herceg Bosne istaknuo je da će o svima nama govoriti djela, a djela Mate Bobana, ostaju kao trajna vrijednost.

 

Svetoj misi nazočili su neki od najvažnijih ljudi Zapadnohercegovačke županije na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem. Nazočio je svetoj misi i polaganju vijenaca, te je prvi zapalio svijeću na grobu predsjednika Bobana i Vladimir Šoljić, aktualni predsjednik Herceg Bosne, udruge koja je živi svjedok da Herceg Bosna još živi. Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević također se s ponosom prisjetio slavnih dana hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kada je stvarana sloboda i zapalio svijeću na grobu predsjednika. To su učinili i domaćini u Grudama načelnik Ljubo Grizelj i prvi čovjek Općinskog vijeća Draženko Vranješ.

 

Bila je na svetoj misi i cijela Matina obitelj. Supruga Ljuba i dalje može biti primjer svim prvim damama na svijetu. Iako je osjećaj gubitka, boli i tuge stalno prisutan, supruga predsjednika Herceg Bosne dostojanstveno se nosi sa svime.

 

Branitelji, Matini vitezovi, zapalili su također svijeće za predsjednika kao i za sve pale vitezove hrvatskog naroda u BiH.

 

I kako vrijeme prolazi, sjećanje na lik i djelo Mate Bobana sve je snažnije, a stvari se s distancom gledaju objektivnije. Pa čak i svjedočenje onih koji poput štakora isplivaju poput Mate Granića govori koliku je snagu imao Mate Boban, kada je isti taj Granić otvoreno priznao da je razgovarao s Amerikancima, Nijemcima, Svetim Ocem... a sve s ciljem da Boban napusti HDZ BiH i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. I nije Mate bio od onih koji bi rukama i nogama grabili za malo vlasti nego je stoički podnio tu nepravdu, svjestan da će mu njegov narod uvijek biti zahvalan, ali i svjestan da će kroz njegov lik i djelo Herceg Bosna zauvijek živjeti, a Hrvati se voditi njenom mišlju u svakom smislu.

 

Koncept Bosne i Hercegovine kakvim ga je Mate Boban zamišljao i danas svijetli kao svjetionik, a preostala dva naroda u BiH u svojoj tišini postaju sve svjesniji da je njegova vizija zemlje s tri konstitutivna naroda, u kojoj nitko nikome ništa neće nametati, bila jedina ispravna.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ZzZzZ08.07.2020 12:57 sati
    Počivao u miru predsjedniče!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio