Dr. Tedros: Dok mu je brat umirao pred očima zakleo se da će liječiti svijet

Datum objave: 13.07.2020   Broj čitanja: 549
Šefu Svjetske zdravstvene organizacije štošta se može prigovoriti, no da zna zbog čega je u strahu od korone, zna jako dobro.
Dr. Tedros: Dok mu je brat umirao pred očima zakleo se da će liječiti svijet
 
Počeo je kao siromašni dječak iz Etiopije. Imao je sedam godina kada je gledao kako njegov dvije godine mlađi brat umire od zarazne bolesti. Vapila je obitelj toga dana, iščekivala liječnika da pomogne dječaku, ali nikog nije bilo. Danas 55-godišnji Tedros tog dana odlučio je krenuti u borbu za bolju zdravstvu njegu, prvo u svojoj Etiopiji, a danas na čelu Svjetske zdravstvene organizacije. - Nisam želio prihvatiti pravilo da netko mora umrijeti samo zato što je siromašan, kao što je tada bila moja obitelj - često zna reći. Studirao je u Velikoj Britaniji i postao specijalist za zarazne bolesti.

 

Između 2005. i 2012. bio je ministar zdravstva u Etiopiji. Stvorio je zdravstvenu zaštitu kakva bi, da je bila u njegovu djetinjstvu, spasila mu brata. U sedam godina mandata izgradio je 3500 lokalnih domova zdravlja, zaposlio 38 tisuća pomoćnih medicinskih djelatnika za njegu u ruralnim područjima zemlje, broj medicinskih fakulteta povećao s 3 na 33, smanjio stopu smrtnosti od tuberkuloze za 74 posto, malarije 64 posto i HIV-a za čak 90 posto. Prozvali su ga čudotvorcem iz Etiopije koji je uvjerljivo dobio glasove za novog šefa WHO-a 2017., a zanimljivo je da se u Etiopiji prosvjedovalo, i to zbog specifičnog razloga, a to je što dr. Tedros pripada etničkoj skupini Tigray koja predstavlja samo šest posto stanovništva Etiopije. Smetalo je to pripadnicima Amharena i Oromoa, a stručnjaci za vanjskopolitičke odnose znaju koliki animozitet vlada među tim skupinama.

 

Međutim, ni on nije slutio da će ga dočekati pošast kakvu današnja civilizacija ne pamti.

Danas je kazao da postoji izlaz iz pandemije i da nikad nije kasno da se širenje virusa kontrolira, čak i ondje gdje je ogroman broj zaraženih.

Kazao je da su brojne zemlje, posebno u Europi i Aziji dovele epidemiju pod kontrolu, međutim pogrešna praksa kao da je zaraza nestala stvara problema.

Kazao je i da je polovina zaraženih u novim slučajevima vezana za SAD.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio