U korona sezoni Turska PDV na turizam spustila 1 posto, u Hrvatskoj 25

Datum objave: 15.07.2020   Broj čitanja: 273
Pandemija koronavirusa najviše je ugrozila turistički sektor, Grčka i Turska smanjile su stopu PDV-a, što se posebno osjeti na cijeni usluge, a time i privlačnosti destinacija u vrijeme krize.
U korona sezoni Turska PDV na turizam spustila 1 posto, u Hrvatskoj 25


Tako je Turska za period od 1. travnja do 30. rujna 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Europi.

 

Grci su pak odlučili u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

 

Kako piše Jutarnji list, u Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvjema stopama - 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

 

"Kad je riječ o PDV-u, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, no mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduvjet je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja", kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, apelirajući na vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa kako bi dodatno pomogla sektoru.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio