BiH uspjela izbjeći recesiju u prva tri mjeseca

Datum objave: 18.07.2020   Broj čitanja: 248
Javna potrošnja bi trebala biti povećana zbog fiskalne potrošnje i protumjera za koje se očekuje da će stupiti na snagu u drugoj polovini 2020. godine.
BiH uspjela izbjeći recesiju u prva tri mjeseca

 

Ekonomija BiH uspjela je izbjeći recesiju u prva tri mjeseca ove godine, a prema preliminarnim procjenama, bruto društveni proizvod (BDP) u prvom tromjesečju je čak porastao više od očekivanih dva posto, navodi se u analizi koju prenosi "Avaz", a koju je radila „Raiffeisen banka“.

 

- Mjere protiv širenja koronavirusa srušile su proizvodnju, izvoz, turizam i maloprodaju. Unatoč tome, rezultati u travnju trebali bi predstavljati najnižu točku ekonomskog pada, jer su svibanjske brojke pokazale manje znakove poboljšanja – istaknuto je.

 

Međutim, analitičari austrijske banke i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto, prvenstveno zbog udara na privatnu potrošnju i ulaganja.

 

- Javna potrošnja bi trebala biti povećana zbog fiskalne potrošnje i protumjera za koje se očekuje da će stupiti na snagu u drugoj polovini 2020. godine.

 

Ipak, ponovni rast broja zaraženih i ponovno uvođenje mjera predstavlja značajan rizik za oporavak bh. gospodarstva. Međutim, za sada se može očekivati brži oporavak od očekivanog u eurozoni i EU, što će rezultirati bržim oporavkom proizvodnje i izvoza robe u BiH – naglašeno je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio