(FOTO) Fra Stanko na Čabulji: Ovdje se dolazi s posebnim pijetetom

Datum objave: 27.07.2020   Broj čitanja: 1416
Jučer je služena sveta misa na Vanjači, na Čabulji, na lokalitetu gdje su prije 78 godina, točnije 5. listopada 1942. godine zvijerski od strane četnika ubijeni Luka Marić Meštrov, Adam Vrljić i Stipe Čuljak.
(FOTO) Fra Stanko na Čabulji: Ovdje se dolazi s posebnim pijetetom

 

Na to mjesto se već 25 godina dolazi s posebnim pijetetom prema žrtvama, ali i ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, jer potresno je slušati svjedočanstva onih koji su preživjeli teška stradavanja onih vremena. Upravo o tome u jučerašnjoj propovjedi je nadahnuto i gorljivo govorio fra Stanko Pavlović, a s njim je misu suslavio i fra Luka Marić, unuk ubijenog Luke Meštrova. - Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Na njihovom mučeništvu treba graditi istinu i nadati se ljepšoj budućnosti - istaknuo je fra Stanko Pavlović.

Na Čabulju svake godine, pored članova obitelji ubijenih, pristignu vjernici iz Cima, Ilića, Rudnika, ali i Grabove Drage, Čapljine, Gruda, Graca i drugih okolnih mjesta. Ove godine je među njima bilo i konjanika i planinara kao i onih koji su željeli provesti dan u prirodi.

Posebno smo sretni jer smo ove godine podigli i svojevrsnu kapelicu i postavili stolove, koji mogu poslužiti svima koji tuda prolazili i tražili mjesto za odmor.
Pored toga, Misija FRAMOST je izdala i prigodnu knjižicu u kojoj su iscrpno opisani povijesni događaji i činjenice, kao i fotografski pregled zadnjih 25 godina služenja svete mise na tom mjestu. Knjižicu možete potražiti u svim našim franjevačkim centrima i kod fratra.

Bogu smo zahvalni jer su naša jučerašnja misa i druženje u prirodi bili svima na radost i veselje.

Čabulja je čula njihove smrtne jauke i zadnje izdisaje. Sačuva tajnu i ispisa je rukom potomaka. Djeca vaša i djeca djece vaše niču iz vaše krvi i žrtve i ostaju vam vječnim dužnikom i nasljedovateljem. Vi i svi hrvatski mučenici počivajte u miru Božjem. Amen!", stoji na spomeniku podignutom u čast trojice mučenika. Nakon svete mise, vjernici i njihovi fratri družili su se do kasnih poslijepodnevnih sati uz jelo i piće.Tekst: FRAMOST/Grude.com
Foto: Ante Boras

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio