Nabavite 'čarobni cvijet' - tjera muhe, komarce i ose iz domova

Datum objave: 05.08.2020   Broj čitanja: 1845
Osim kemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim vrtovima, na balkonima ili terasama možete uzgojiti mirišljavu pelargoniju Perfume
Nabavite 'čarobni cvijet' - tjera muhe, komarce i ose iz domova


Znanstvenici su odavno dokazali utvrdili da komarci 'žrtve' biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom tjelesnom temperaturom. Osim toga, privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači.

 

No neki su jaki mirisi izrazito su neugodni za komarce, ne samo zato što maskiraju naš tjelesni miris, već i dosadne insekte tjeraju dalje. Jedna od njih je i Mirišljava pelargonija Perfume, koja je pravi prirodni repelent i drži komarce, ali i muhe i ose na sigurnoj udaljenosti.

 

Zato umjesto da se štitite štetnim kemikalijama i umjetnim pripravcima, posadite mirišljavu pelargoniju Perfume - jer insekti najviše mrze upravo ulja eukaliptusa i citronele (dobiveni iz limunske trave).

 

Pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je u mirisni afrički geranijum 'usadio' osobine kineske limunske trave .

 

Odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama.

 

Ova vrsta pelargonije ima šarene cvjetove bordo-bijele ili ljubičaste boje, a idealna je za balkonske posude.

 

Možete ju postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

 

Mirišljava pelargonija Perfume ima mekan do polu drvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, i uspravan malen grm s puno stabljika visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem, piše portal Pijani tvor.hr. Inače i na najmanji dodir ispušta intenzivan miris, pa je zalijevanje prava mirisna svečanost.

 

Kod nas je jednogodišnja, a u toplijim krajevima trajnica. Visine 60- 90 cm. Voli sunce ili djelomičnu sjenu. Cvjetovi joj nisu naročito veliki, njena prednost je mirisno i atraktivno nazubljeno lišće. Treba ju umjereno zalijevati. Razmnožava se reznicama.

 

Ljekovitost:

Osim što tjera insekte, tradicionalno se propisuje i protiv probavnih problema, poput dijareje i dizenterije, te u slučaju infekcije dišnih putova, uključujući prehlade, kašalj i tuberkulozu.

 

Iako je još prilično neistražena, kod nas se godinama koristi kao alternativni lijek za šećernu bolest. Zimi je treba unijeti u kuću, ali ne na tamno mjesto. U kulinarici se koristi za voćne salate, kompote i kolače.

 

Eterično ulje izvađeno iz lišća i cvijeća se koristi komercijalno kao hrana i začin- aditiv. Ovo eterično ulje je klasificiran kao općenito priznat kao Sef od strane US FDA kada se i male količine dodaju hrani.

 

Nekad su je koristili kao ljekovitu biljku kod napada epilepsije, kod problema sa srcem, protiv proljeva, za mirisne kupke, a za ugodni miris krevetnine stavljalo se lišće u ormar.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio