ODLUČENO: NEMA VIŠE LOCKDOWNA!

Datum objave: 06.08.2020   Broj čitanja: 1100
Na pres-konferenciji kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, povodom aktualne epidemiološke situacije govorio je i Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo.
ODLUČENO: NEMA VIŠE LOCKDOWNA!

 

- Dosadašnjim mjerama koje su donesene produžena je važnost za narednih 14 dana što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvšiti korekcije ako budu potrebne. Svi moramo biti solidarni i osigurati da se implementiraju mjere. Imali smo "lockdown", osnovni razlog zatvaranja bio je da se izbjegne širenje, veliku smrtnost i ogromne posljedice. Svi smo svjedočili katastrofama. Imali smo među tri najbolja odgovora u Europi, uspjeli smo da prvi loš scenarij izbjegnemo. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da osiguramo adekvatne količine svega što je potrebno i da zaštitimo zdravstveni sistem. Svakim danom imamo nova saznanja i sada je već druga perpektiva oko koronavirusa - kazao je Čerkez. 

 

- To izgleda neće biti praksa ni jedne države u Europi i svijetu. Razlog tome ranije je bio da se opremi zdravstveni sektor. Moramo znati i kako se ponašati u ugostiteljskim objektima, javni skupovi se moraju prijavljivati. Imamo zakon koji govori ukoliko policija procijeni da ga može prekinuti...

 

Ono što bi se eventualno moglo uraditi, kao sljedeća mjera, bilo bi da se svi skupovi zabrane.

- Ali "lock downa" nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva - zaključio je Čerkez.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio