Upriličeni Tolića susreti 2020 FOTO

Datum objave: 09.08.2020   Broj čitanja: 1206
Uz želju da se dogodine mognu okupiti u još većem broju, Tolići i njihovi prijatelji opet su potvrdili koliko je važno njegovati ljubav prema svome zavičaju..
Upriličeni Tolića susreti 2020 FOTO

 

Usprkos teškim vremenima i pandemiji koronavirusa, tradicija Tolića susreta nije zamrla ni ove godine. U nešto skromnijem broju u subotu, 8. kolovoza osmi su se put u malom selu iznad Gruda susreli ljudi koji su, trbuhom za kruhom, morali iseliti u druge krajeve Hercegovine, Hrvatske i po bijelom svijetu, ali nisu zaboravili odakle potječu. Naravno, s njima su bile i njihove mlađe generacije i nekolicina preostalih stanovnika.

 

Umjesto na Starom Zorića groblju, susreti su ove godine započeli svetom misom na Zovkovu brigu, mjestu do kojega vodi uski, strmi i kamenit put. Tamo su 1945. godine, još kao golobradi momci s nepunih 20 godina, mučki ubijeni Petar Tolić - Bebanović i Mile Tolić - Anturinović.

 

Blagoslov spomenika s ljubavlju su kroz proteklu godinu izgradili Braco Tolić - Bebanović, Ante Tolić - Škadija, Jerko Tolić - Ćišić, Mate Tolić - Ćišić, Jozo Tolić - Ćišić, Ivan Tolić - Bajilović, Mario Tolić - Bajilović, Ante Tolić - Bajilović, Josip Tolić - Bebanović, Ivan Čale, Toni Crnogorac, Marko Crnogorac, Ivan Zucić, harmonikaš Zvonić i nekoliko donatora koji su željeli ostati anonimni.

 

Izgradnju spomenika potpomogli su Općina Grude i Ministarstvo branitelja Županije zapadnohercegovačke. Izgradnju je svesrdno pratio i pomagao grudski župnik fra Stanko Pavlović, koji je blagoslovio spomenik i predslavio svetu misu. Nakon mise druženje je nastavljeno uz čašicu razgovora i pokoju gangu Mate Tolića - Ćišića, Zdenka Tolića - Jurkića, Ivana Čale i Bore Tolića - Lekušina.

 

"Dragi Bog ljubi i nagrađuje svaku žrtvu, njih dvojice, Petra i Mile, i svih naših pokojnih i nestalih. Nije zaboravljena njihova žrtva. Bog nagradio i uslišao one koji su odgovorili na nju žrtvu da se ne zaborave i da im se spomen dadne. Bog nagradio sve one koji priznaju i vide tuđu žrtvu. Ne dao Bog da ikad ičiju žrtvu podcjenjujemo", rekao je fra Stanko u prigodnom razmišljanju.

 

Susreti su nastavljeni u Jazvinki, centru sela Tolići, ručkom i okrjepom. Nakon rekreacije na Rankovoj ledini uz nogomet, skok u dalj i pokoju šalu Jerke Ćišića, predsjednika Organizacijskog odbora susreta, u Jazvinki je uslijedila večera i prigodan glazbeni program.

 

Jure Miloš još je jednom uzveličao susrete izvedbama na diplama i guslama, gangali su Stipe Jelić, Mile Sesar, Boro Tolić - Lekušin, Smiljan sa svojom ekipom i braća Damir i Jure Miloš. Večer je zaključio tamburaški sastav Stari fenjer iz Gruda, uz čiju su pjesmu prisutni dočekali ponoć i tradicionalno paljenje svitnjaka.

 

Uz želju da se dogodine mognu okupiti u još većem broju, Tolići i njihovi prijatelji opet su potvrdili koliko je važno njegovati ljubav prema svome zavičaju i prenositi djeci i unucima kako se nekad živjelo. Kao što glasi i službeno geslo susreta Zdenka Tolića - Jurkića: "Tu je meni govorijo ćaća!".


tekst: Josip Tolić - Jurkić,
fotografije: Josip Tolić - Jurkić, Ivan Tolić - Bebanović

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio