U 50 godina nestale dvije trećine svih divljih životinja na svijetu

Datum objave: 10.09.2020   Broj čitanja: 281
Svjetska populacija divljih životinja, sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u prosjeku je smanjena za dvije trećine u manje od pola stoljeća, otkriva izvještaj o stanju planeta 2020. svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, koja zbog toga poziva na hitne mjere.
U 50 godina nestale dvije trećine svih divljih životinja na svijetu

 

U WWF-u tvrde kako je to velikim dijelom rezultat uništavanja okoliša, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije covida-19, pa pozivaju na hitne mjere kako bi se trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sustava.

Izvještaj o stanju planeta predstavlja sveobuhvatnu studiju stanja prirode kroz Indeks živućeg planeta (Living Planet Index, LPI), koji prati stanje broja populacija divljih vrsta.

"Iako ti pokretači uključuju prenamjenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija gubitak je i degradacija staništa, uključujući i sječu šuma, sve zbog načina proizvodnje hrane", tvrdi WWF.

Izvještaj o stanju planeta 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte ljudskih života, ističe generalni direktor WWF Internationala Marco Lambertini.

Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosustava. Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 posto, više nego one koje žive u šumama ili oceanima. Svjetske rijeke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja prepolovljena su, a životi milijuna ljudi postaju sve nesigurniji, kažu u WWF-u.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio