Vlasti žele ofenzivu investicija, cilj tisuće novih radnih mjesta

Datum objave: 15.09.2020   Broj čitanja: 288
Premijer Federacije Fadil Novalić nedavno je potvrdio kako je dogovorena strategija koja predviđa držanje proračunske ravnoteže po svaku cijenu..
Vlasti žele ofenzivu investicija, cilj tisuće novih radnih mjesta

 

Pokretanje novog investicijskog ciklusa u BiH, a koji bi donio prijeko potrebnu perspektivu gospodarskog oporavka zemlje u vremenu pandemije, sa sobom nosi niz preduvjeta koje vlasti u državi, a posebice se to odnosi na državnu i entitetske razine, moraju ispuniti u kontekstu pojednostavljenja kompliciranih procedura, piše Večernji list BiH.

 

Iste su do sada uglavnom bile razlog zaobilaženja Bosne i Hercegovine, no ako je suditi po izjavama čelnih ljudi Vlade, u vremenu koje je pred nama javnost će svjedočiti novom rasterećenju gospodarstva, kao i stvaranjem klime koja će privlačiti strane investicije u BiH.

 

Premijer Federacije Fadil Novalić nedavno je potvrdio kako je dogovorena strategija koja predviđa držanje proračunske ravnoteže po svaku cijenu, pokretanje investicijske potrošnje i donošenje zakona za poboljšanje poslovnog okružja.

 

“To je sve u cilju kako bismo održali ekonomiju na ovoj i podigli na višu razinu”, kazao je Novalić. Najavljene reforme Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, pak, kazao je kako će Vijeće ministara, s vladama Republike Srpske i Federacije BiH, pripremiti program koji će sadržavati novi investicijski ciklus i program rasterećenja gospodarstva za razdoblje 2021. i 2022. godine, a isti će sadržavati i segment zaštite domaćeg gospodarstva za isto razdoblje.

 

U drugoj polovini ovog mjeseca očekuje se novi sastanak Tegeltije s premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, a rezultati dogovora bit će dio programa ekonomskih reformi BiH za iduće tri godine.

 

U već ranije dogovorenom setu zajedničkih socioekonomskih reformi oba entiteta obvezuju se poduzeti odlučne korake u smjeru smanjenja poreznog opterećenja rada kako bi potaknuli konkurentnosti i omogućili dodatno povećanje plaća.

 

U slučaju FBiH smanjit će se ukupna stopa doprinosa, dok će RS smanjiti fiskalno, ekonomski i socijalno neopravdana parafiskalna davanja. FBiH će redovito ažurirati svoj registar pristojbi i naknada na način da će mu dati pravnu snagu te poduzeti prve korake k njihovu smanjenju.

 

Dva entiteta će uskladiti, dogovoreno je, svoje zakone o porezu na dobit kako bi se dodatno potaknule investicije u proizvodnju roba i usluga.

 

Osim toga, entiteti će nastaviti s usklađivanjem svojih poreznih zakonodavstava, uključujući stope oporezivanja dividende.

 

Lakoća poslovanja Ipak, kako bi se poboljšala investicijska klima unutar zemlje, potrebne su daljnje strukturne reforme.

 

Analiza Svjetske banke “Lakoća poslovanja 2020.” donosi opću ocjenu lakoće poslovanja prema kojoj se BiH nalazi na 90. mjestu po lakoći poslovanja, dok je na 184. mjestu od 190 zemalja po pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja, a prema podacima, početak poslovanja zahtijeva 13 postupaka te traje 80 dana.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio