68% migranata nema nikakav dokument

Datum objave: 25.09.2020   Broj čitanja: 443
Trenutno jedan od većih sigurnosnih izazova u Srpskoj i BiH je aktualna migrantska kriza, a od ukupnog broja migranata evidentiranih lani u RS, 68 posto ih sa sobom nije imalo nikakvu dokumentaciju.
68% migranata nema nikakav dokument

 

Navedeno je to u Izvještaju o radu MUP-a Srpske za 2019. godinu, koji je jučer usvojen u Narodnoj skupštini RS i u kojem se dodaje da je porijeklo takvim migrantima u najvećem slučaju evidentirano na osnovu njihovih izjava.

 

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naglasio je da policija Srpske mnogo radi na sigurnosti i dodao da su migranti na teritoriji Srpske u prošloj godini počinili 16 kaznenih djela. 

 

Kaznena djela

"Riječ je o kaznenim djelima, ali i o prekršajima, gdje su migranti ukrali i neke predmete poput odjeće, bicikla i drugih stvari. Bilo je i ozbiljnijih pojedinačnih kaznenih djela kao što je jedno ubojstvo migranta, koje je rasvijetljeno", rekao je Lukač te dodao da se ovaj broj kaznenih djela migranata u Federaciji BiH dogodi u razdoblju od 10 dana u odnosu na Republiku Srpsku za godinu dana.

 

U izvještaju se navodi da su prošle godine pripadnici MUP-a Srpske pronašli i evidentirali ukupno 4.903 migranta, koji su ilegalno prešli granicu BiH. 

 

"Ministarstvo je u 2019. godini, prema izjavama pronađenih migranata, evidentiralo 30 država iz kojih oni dolaze, iako za određeni broj migranata, njih tri posto, nije utvrđeno porijeklo. Od ukupnog broja pronađenih i kontroliranih migranata - 27,4 posto je iz Pakistana, 17,2 posto iz Iraka, 12,7 posto iz Sirije, 8,1 posto iz Afganistana i drugih država", navodi se u izvještaju.

 

Prema spolu migranata evidentiranih lani u Srpskoj, blizu 95 posto su muškarci. Nešto više od devet posto su maloljetnici.

 

Prema podacima MUP-a Srpske, migranti su u prošloj godini izvršili 16 imovinskih kaznenih djela, uključujući jedno razbojništvo, dvije teške krađe, pet krađa itd.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio