Nastavlja se pad prometa u maloprodaji, internetske trgovine bilježe rast

Datum objave: 01.10.2020   Broj čitanja: 209
Promet u internetskim trgovinama i dalje polako raste.
Nastavlja se pad prometa u maloprodaji, internetske trgovine bilježe rast

 

U kolovozu 2020. u odnosu na kolovoz 2019. ostvareni promet maloprodaje nominalno je manji za 9,3%, dok je realno taj promet manji za 8,6% (kalendarski prilagođeni podaci), objavio je Državni zavod za statistiku.

 

U prvih osam mjeseci 2020. kalendarski prilagođeni promet nominalno je pao za 7,2%, a realno je pao za 6,9%, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

 

U odnosu na srpanj 2020. nominalno je manji za 0,9%, dok je realno manji za 1,1% (sezonski i kalendarski prilagođeni podaci).

 

Promet u internetskim trgovinama i dalje polako raste

U kolovozu 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarile su samo dvije trgovačke struke: Trgovina na malo internetom ili poštom, za 4,6%, te Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, za 2,9%, a na njih otpada samo 8,2% ukupnog prometa.

 

Ostale trgovačke struke, na koje otpada 91,8% ukupnog prometa, ostvarile su pad prometa. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno pao za 10,1%.

 

Najveći doprinos padu nominalnog prometa u kolovozu 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 19,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,5%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s padom prometa od 9,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,8%.

 

Ukupan promet trgovaca na malo (odjeljak 47 NKD-a)1) realno je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

 

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u kolovozu 2020. u odnosu na srpanj 2020. realno je pao za 0,9%.

 

U odnosu na kolovoz 2019. njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,5%, a u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 5,7%, piše u izvješću Državnog zavoda za statistiku.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio