BiH dobiva 250 milijuna eura, evo koji su uvjeti

Datum objave: 16.12.2020   Broj čitanja: 289
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara jedna od točaka dnevnog reda je i nacrt memoranduma o razumijevanju između Europske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine.
BiH dobiva 250 milijuna eura, evo koji su uvjeti

 

Riječ je o makrofinancijskoj pomoći za našu zemlju u iznosu do 250 milijuna eura, kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

 

Paket oporavka Pretpostavlja se da će nacrt memoranduma biti usvojen, s obzirom na to da je već naredna točka dnevnog reda nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Europske unije kao zajmodavca i BiH kao korisnika kredita te Centralne banke BiH kao agenta države. O ovome se govorilo mjesecima i isticalo da je to korak koji kasni, dok, istovremeno, zbog pandemije koronavirusa bh. gospodarstvo grca i jedva se održava na površini. Međutim, Europska unija je proračun usvojila tek prošlog tjedna, kao i paket oporavka.

 

Kao što je “Avaz” ranije pisao, iznos do 250 milijuna eura za BiH bit će isplaćen u dvije tranše. Prva će iznositi 125 milijuna eura, odnosno pola iznosa, a druga tranša bit će uvjetovana kriterijima strukturalnih reformi.

 

Kako se saznaje od dobro obaviještenog izvora u Vijeću ministara, tu su mjere koje podrazumijevaju jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranja, financijski sektor, ali i dobro upravljanje i borbu protiv korupcije te podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju. Također, neophodno je održavati neovisnost Centralne banke i integriteta aranžmana valutnog odbora i detaljno praćenje financijske stabilnosti kroz redovite, barem tromjesečne, sastanke Stalnog odbora za financijsku stabilnost.

 

Imovinski kartoni
Bit će potrebno i na tromjesečnoj osnovi objavljivati detaljne informacije o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tijekom COVID-19, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran za 50 najvećih korisnika pomoći, kao i uvjete i kriterije alokacije podrške, u skladu s državnim propisima o tajnosti.

 

- Tu su i priprema, u skladu s relevantnim preporukama Europske komisije, i predočavanje Parlamentarnoj skupštini BiH amandmana na trenutni Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), u smislu uspostavljanja sustava provjere sadržaja imovinskih kartona sudaca i tužitelja te članova VSTV-a - kazao je "Avazov" izvor.

 

Povećanje plaća
Kada je riječ o podršci ekonomskom oporavku i zapošljavanju, bit će neophodno smanjiti porezni klin u oporezivanju rada za zaposlenike koji primaju male plaće.
Također, neophodno je početi s povećanjem kapaciteta službi za zapošljavanje, u smislu osiguranja aktivnije podrške nezaposlenima.

 

BROJKE
61,5 posto dobit će Federacija BiH
37,5 posto dobit će Republika Srpska
1 posto za Distrikt Brčko

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio