Je li vrijeme da se Palić odrekne Perićeve ostavštine?

Datum objave: 20.12.2020   Broj čitanja: 1131
Biskup Petar Palić pozvao je građane Mostara na izbore kako bi Mostar ostao stolni hrvatski grad, što on u načelu i je kao sjedište hrvatskih institucija u BiH.
Je li vrijeme da se Palić odrekne Perićeve ostavštine?

 

I nije ovo politički osvrt na Petrove riječi, nego iznosimo činjenicu da novi biskup u Hercegovini dobro razumije politička zbivanja u ovoj zemlji i da se za njih pripremao jer ovo nije normalna zemlja u kojoj je potrebno razumijevati samo jedan segment društva, a svaki drugi ignorirati. I zato je Palić dobar na početku svog mandata. Međutim, treba ići dalje.

Naredno vrijeme će pokazati koliko je biskup Petar Palić spreman razumjeti i crkvena pitanja u svojoj biskupiji na koja je, zasigurno, u dubini duše već tražio odgovore. Dolaskom u Međugorje, pokazao je koliko mu je važan svaki vjernik. Iako je Međugorje pod posebnom upravom Svete Stolice, ono je i dalje na području Mostarsko-duvanjske biskupije. Drugi test će biti 'hercegovački slučaj', ali kako stvari stoje biskup Petar Palić će se morati odreći ostavštine Ratka Perića, te ljudi mržnje i "rata" koji žele srušiti svaku mogućnost suživota i zajedništva katolika, kao što je jedan njegov pomoćnik s područja općine Grude koji sada prikuplja poene s ciljem što većeg približavanja novom biskupu koji ga, za razliku od svog prethodnika, ne vodi na svaki sastanak, a što ovaj priželjkuje. Tako vjernicima koji traže potvrdu uvaljuje dokument kojim se moraju odreći fratara iz spornih župa hercegovačkog slučaja, ako žele dobiti potvrdu za neki čin. Bijeda i jad nekoga tko sebe zove svećenikom, a tko se obilato plaši gubitka moći nakon odlaska ranijeg biskupa kojeg je hranio svojom mržnjom i puno puta u sjeni bio višestruko gori od njega. Većinom se sve pripisivalo Ratku Periću, a bilo je itekako gorih oko njega.


Zna i taj svećenik da je 'hercegovački slučaj' nastao kao plod laži jer Dekret Romanis pontificibus lažno se temelji na dogovoru biskupa, naroda i franjevaca, a prava je istina da se nitko s nikim nije dogovorio kako je predstavljeno, nego su započeti razgovori u kojima su hercegovačka strana i hrabri fratri toga vremena tražili da franjevci ostanu u Grudama, Čapljini, Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku... odnosno u župama iz tih općina i gradova. Međutim, svjestan je moći u tim župama da je spreman i surađivati s lažima tog dokumenta da bi ih osvojio.


Biskup Petar Palić treba svakog vjernika. Mudrosti sigurno ima da je toga i sam svjestan. Osobito je važan svaki vjernik u BiH. Sigurno je i spominjući Mostar htio motivirati žitelje ovog napaćenog grada da iziđu na izbore i ne dopuste njegov gubitak jer ako Mostar padne i hrvatski narod u BiH polako će početi padati pod "građansku", u prijevodu velikobošnjačku čizmu. A ako se to dogodi bit će svjestan da je u tome itekako pomogla i ranija administracija mostarske biskupije koja se odricala vjernika Cima, Ilića, Bune... a i danas ta administracija iz sjene želi vući konce.


Ako Hrvati ostanu na vlasti u Mostaru, onda treba vjerovati i poticati biskupa Palića da krene u proces ujedinjenja vjernika jer, uz dužno poštovanje politici, prvi čovjek Crkve u Hercegovini važniji je za vjernike od bilo koga. Od njega će ovisiti i budućnost hrvatskog naroda u BiH.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Babaroga31.12.2020 10:01 sati
    Ako bi se biskup ponašao tako da mu je važnija politička moć naroda i pripadnost nekog svećenika redu od spasenja duša, bila bi to katastrofa i za biskupa i za narod. Biskupu je svaki čovik bitan, a napose vjernik. Nadam se da će znat organizirat djelovanje svećenika na svakom dilu biskupije. po Kanonu
  • Živko22.12.2020 06:54 sati
    Svaka čast autoru članka. Zaista je vrijeme da novi biskup prigrli sve župe jer je jedino na taj način moguć opstanak Hrvata u Hercegovini !
  • .....20.12.2020 18:56 sati
    Kako je počelo nikad ko nokat i prst. Umisto da svi budemo ko jedno da više se okanu glupost. I sad i trta danas izbori umisto da svit ujedine oni razdvajaju
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio