Mnogo je još detalja o kardinalu Stepincu nepoznato

Datum objave: 22.12.2020   Broj čitanja: 286
Tko zna koliko manje važnih detalja o kardinalu Stepincu još nije poznato ako do sada nije bilo poznato ni koje je rimske crkve trebao biti naslovnikom.
Mnogo je još detalja o kardinalu Stepincu nepoznato

 

Nigdje od biografija i knjiga vezanih za njegov život, pa ni u kauzi za njegovu beatifikaciju i eventualnu kanonizaciju nije napisano koju je rimsku crkvu trebao preuzeti da je došao 12. siječnja 1953. u Rim primiti kardinalska obilježja. Kada je hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić počeo istraživati koju je rimsku crkvu papa Pio XII. namijenio Stepincu, dobivao je različite odgovore, od onih da je nepoznata jer nije došao u Rim pa do toga da je zapravo bio proglašen “in pectore”.

To znači da je neki kardinal u prsima ili bolje kazati u srcu pape, ali njegovo ime ne može izreći kako mu ne bi stvorio poteškoće u državi u kojoj nije bio dobro viđen. Takvih slučajeva bilo je više tijekom povijesti, ali to se nije moglo odnositi na Stepinca pošto je Pio XII. obznanio 29. studenoga 1952. imena novih 24 kardinala, a među njima je bio i zagrebački nadbiskup. Zanimljivo je da ni u vatikanskom godišnjaku pokraj imena kardinala Stepinca nije napisano ime crkve koju je trebao preuzeti, odnosno na mjestu titularne crkve bile su samo tri točkice.

Zašto kardinali postaju i naslovnici rimskih crkava? Kardinali biraju novog papu i pripadnici su rimskog klera, a da bi bili u rimskom kleru postaju i naslovnici neke od rimskih crkvi. Zašto je Pio XII. za Stepinca odredio crkvu San Paolo alla Regola? Pravi razlog se ne zna, ali može se s dosta velikom vjerojatnošću kazati da je to učinio kako bi spojio sudbinu svetog Pavla i kardinala Stepinca. Naime, na prostoru na kojem je kasnije izgrađena crkva bilo je mjesto gdje je početkom prvog stoljeća bio zatvoren, pa u kućnom pritvoru sv. Pavao.

Kada je Pio XII. proglašavao Stepinca kardinalom, zagrebački je nadbiskup bio u kućnom pritvoru. Pelicarićevom upornošću, ali i zbog činjenice da je papa Franjo otvorio arhive iz razdoblja pape Pija XII., otkrili smo koje je crkve Stepinac trebao biti titular. Činjenica da se to sada otkrilo, a da su i prethodno mnogi hrvatski znanstvenici kopali po vatikanskom arhivu i nisu vjerojatno ni tražili taj detalj, pokazuje i koliko se stvari ne zna o Stepincu.


Silvije Tomašević/Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio