Održana III radionica sa ribarskim udruženjima

Datum objave: 19.01.2021   Broj čitanja: 244
U Ljubuškom u Motelu "MOST" održana je treća po redu radionica za članove ribarskih društava, lokalne NVO-e i javna poduzeća koja djeluju na području sliva Neretve.
Održana III radionica sa ribarskim udruženjima

 

Radionica je održana u sklopu projekta:"Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina", kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC, a financira Cticical Ecosystem Partnership Fund /CEPF.

 

Cilj radionice su podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, stvorili preduvjeti za učinkovitu zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata.

 

Sudionici radionice upoznati su o glavnim aktivnostima projekta te načinu i modelima zaštite riječnih ekosustva i globalno ugroženih vrsta na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata.

 

Naglašena je potreba za većim angažmanom javnosti i ključnih dionika u prostoru za učinkovitu zaštitu globalno ugroženih vrsta riba: mekousne pastrmke, podustve, plotice, svala, imotske gaovice, prikanaca i dr. ugroženih vrsta koji nastanjuju vode Neretve, Tihaljina - Mlade - Trebižata, Vrljike, Lištice u Mostarskom blatu.

 

Istaknuta je potreba većeg angažiranja ključnih dionika na ovom problemu kroz zajedničko djelovanje i prekograničnu suradnju koja bi bila usmjerena na zaštitu i održivom upravljanju vodnim resursima koji bi vodio integralom upravljanju slivom području Neretve i Trebižata.

 

Stručni predavač i predstavnici Ministaratva prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša ŽZH - Zdenko Mandić ukazali su na obveze iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu te Ribarske osnove. Još jednom je ukazano na potrebu žurnog reguliranja prava korištenje ribljeg fonda na području ŽZH kako bi ribarska drušva bila u mogućnosti provoditi zakonom propisane mjere i obveze.


Svako odlugovlačeje potpisivanje Ugovora o korištenju prava na ribljim fondom može proizversti daljnje negativne posljedice na samo za ribarska društva nego za ukupnu biološku raznolikost u riječnm ekosustavu.

 

U cilju ostavrenja postavljenih ciljeva projekta vode se razgovori sa gradonačelnikom Metkovića i Imostaskog oko potpisivanje sprazuma o zajedničkoj suradnji u prekograničnom području delte Neretve i Imotsko Bekijskog polja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio