FOTO: Održano Vincekovo na Buni! Tradiciju i običaje ništa ne može spriječiti

Datum objave: 23.01.2021   Broj čitanja: 361
Danas je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana jedanaesta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna“.
FOTO: Održano Vincekovo na Buni! Tradiciju i običaje ništa ne može spriječiti


 
"Suočeni s nesvakidašnjim okolnostima pandemije koronavirusa Covid 19 u kojima se našao cijeli svijet i uz mjere stožera koje ne dopuštaju velika javna okupljanja građana bili smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna.


 
Udruga Malih Vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno sačuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije „Vincekovo Buna“, ove godine u malom krugu udruge, a u nadi da ćemo se iduće godine susresti u skroz nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti svi skupa uz veliku pučku veselicu koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu.


 
Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za ovu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno  pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva. 

Član udruge  je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.


Ove godine domaćin je Udruga malih vinogradara i vinara Buna i obred rezidbe je obavljen u vinogradu člana udruge u nadi na ćemo u budućnosti nastaviti prijenos domaćinstva na nekog novog domaćina kao što smo to činili do sada.Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su sve ove dosadašnje godine na bilo koji način doprinijeli održavanju ove kulturne manifestacije i učinili je velikom. 
Dragi prijatelji kulturne manifestacije „Vincekovo Buna“ veselimo se ponovnom susretu sa svima Vama u nekim povoljnijim uvjetima, stoji u priopćenju.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivana23.01.2021 21:20 sati
    Nikad Vincekovo u Hercegovini nije bilo. Dakle, nema tradicije!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio