Mons. Dugalić: Crkva je za cijepljenje, ali OXFORDSKO, RUSKO i KINESKO cjepivo su neprihvatljivi!

Datum objave: 24.01.2021   Broj čitanja: 1158
U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija nedavno se razgovaralo o stavu Katoličke Crkve prema cijepljenju, o mogućnosti brzog razvoja cjepiva za što inače treba više od 10 godina, o mogućnosti odbijanja cijepljenja, kao i o drugim povezanim pitanjima.
Mons. Dugalić: Crkva je za cijepljenje, ali OXFORDSKO, RUSKO i KINESKO cjepivo su neprihvatljivi!

 

Tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, izv. prof. i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu mons. dr. sc. Vladimir Dugalić istaknuo je da treba dobro razlikovati koja su cjepiva etički prihvatljiva, a koja ne. „Iz onoga što sada raspolažemo i ono što pokazuju znanstvene studije saznajemo da neka cjepiva, primjerice oxfordsko pa i rusko i kinesko nisu etički prihvatljiva. Crkva jest za cijepljenje i to je razborita odluka, ali pri tome ćemo trebati voditi računa s kojim cjepivom se cijepimo. Moramo znati je li to cjepivo etički prihvatljivo ili ne“, rekao je.

 

Dr. Bernard Kaić govorio je o cjepivima u Hrvatskoj, a to su Pfizerovo i Modernino cjepivo. To su messenger RNK cjepiva i nabavljena su dva cjepiva na adenovirusnom vektoru. „Što se etičnosti tiče rekao bih kako ova messenger RNK cjepiva nisu uzgajana ni na kakvim staničnim kulturama, nego su sintetizirana, a adenovirusna cjepiva (rusko, kinesko i oxfordsko) jesu uzgajana na staničnim kulturama koje imaju porijeklo u embrionima stanicama“, rekao je.

 
„Trebamo glasno naglasiti, ako želimo biti istinski vjernici onda ne možemo prihvatiti načelo da cilj opravdava sredstvo. Papinska akademija za život je jasno rekla da se osoba mora boriti svim sredstvima da takva cjepiva ne primi, a u određenim situacijama može ih odbiti. Međutim, mi smo trenutno u situaciji pandemije i ta ista Akademija je rekla da ukoliko nema alternativnih lijekova, a prijeti velika opasnost za pučanstvo tada je dopuštena materijalna ili pasivna suradnja na grešnom činu radi općeg dobra i dobra same populacije. Mi u Hrvatskoj ćemo imati mogućnost izbora i zato želim naglasiti da je cijepljenje čin koji mora svatko osobno donijeti i ne može se nekome nametnuti cijepljenje. Cijepljenje mora biti dobrovoljno. Netko tko spada u rizičnije skupine, a to su stari i nemoćni, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije i nemoćne, će imati veću odgovornost zaštititi druge. Na njima će biti veća odgovornost da prihvate cijepljenje, a ostalo pučanstvo će trebati prosuditi svoje zdravstveno stanje i svatko će morati donijeti osobnu odluku. Javnost treba upoznati da nam nisu sva cjepiva jednako prihvatljiva i mi ovdje imamo alternativu i tako da jedan vjernik može u svojoj savjesti s kojim cjepivom se želi cijepiti“, rekao je tajnik Komisije Iustita et Pax dr. Dugalić.
TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio