Njemačka ostaje zatvorena!

Datum objave: 09.02.2021   Broj čitanja: 624
Njemačka vlada sutra namjerava produljiti “lockdown” u toj zemlji do 1. ožujka, pišu njemački mediji.
Njemačka ostaje zatvorena!


Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se u srijedu i odlučivati o mjerama i nakon 14. veljače. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.
 

Angela Merkel je u ponedjeljak upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala na daljnjim mjerama zbog  smanjenja novih infekcija u sljedeća dva tjedna.
 

– Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti – upozorili su iz Robert Koch Instituta.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je rekao kako “otvaranje” države mora biti razumno, pošteno, sigurno i pravedno.
 

Škola i frizeri
 

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država bit će vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je kako će donijeti odluku o postupnom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama i izmjenično. Savezna školska konferencija upozorila je na dugo zatvaranje škola u korona-krizi i snažno zagovara izmjeničnu nastavu maturanata i učenika manjih razreda.
 

Glavni tajnik Savezne školske konferencije Dario Schramm rekao je za RND kako ga plaši kad čuje da neki političari žele zatvoriti škole do Uskrsa.

 – To se ne smije dogoditi – rekao je Schramm.

 Čelnici SPD-a žele omogućiti izmjeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovno otvoriti dječje vrtiće tamo gdje je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga. Međutim, Ured kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef Ureda kancelarke Helge Braun ne žele dopustiti otvaranje škola u veljači. S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s izmjeničnim predavanjem tamo gdje je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Njemačkoj.
 

Prema informacijama RND-a, predmet rasprave također je plan koje vrijednosti trebaju biti presudne za moguća otvaranja. Učestalost, informacije Rovbert Koch Institua, kapacitet kreveta za intenzivnu njegu, stopa cijepljenja i širenje mutacije igrat će ulogu, a incidencija će biti presudna vrijednost u odluci o popuštanju mjera.

Frizeri
 

Također se raspravlja o tome bi li frizeri mogli otvoriti ranije od trgovina koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebali početi s radom prije 1. ožujka. Predsjednik Središnjeg udruženja njemačke frizerske trgovine Harald Esser upozorio je kako će, ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to ne samo pogoršati egzistenciju frizera, već i problem rada na crno u toj industriji što je posebno opasno u pandemiji.
 

– Napokon, frizerske usluge sigurne su samo u profesionalnim salonima – rekao je Esser za RND.
 

Dramatična situacija
 

Predsjednik poslodavca Rainer Dulger za RND je rekao kako su mnoge tvrtke u Njemačkoj u teškoj situaciji.
 

– Mnoge su tvrtke već došle do točke kada moraju smanjiti radna mjesta. Trebamo plan tržišne ekonomije za Njemačku, bez maštanja o upravljanju hitnim situacijama – rekao je predsjednik Konfederacije njemačkih udruga poslodavaca Rainer Dulger.
 

Generalna direktorica udruženja hotela i restorana (Dehoga) Ingrid Hartges također upozorava na tešku situaciju.
 

– Situacija je dramatična za mnoge tvrtke. Tvrtke koje su napokon primile pomoć u studenom mogu malo “začepiti” financijske rupe, ali to je samo oko 60 posto tvrtki. Hoteli i restorani zatvoreni su već 14 tjedana. Očaj je velik. Nedostaje perspektiva. Mnogi više ne mogu plaćati najamninu i plaće. Banke više ne daju novac tvrtkama – rekla je Hartges.
 

Bankrot autokuća
 

Prema Središnjem udruženju njemačke industrije motornih vozila (ZDK), situacija u trgovini automobilima iz tjedna u tjedan je sve teža. U siječnju je broj novih registracija automobila opao za 31,1 posto, a broj prodanih rabljenih automobila za 29,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je glasnogovornik Ulricha Köstera.
 

Pozvao je premijere saveznih država da u srijedu razmotre ideju o ponovnom otvaranju autokuća.
 

Fenix-magazin/MD

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Micika10.02.2021 00:37 sati
    a jada bgti dokurčila više i njemačka i sve. Vracam ti se zemljo svetaa...
  • Ja09.02.2021 16:32 sati
    Otvaraj Angela bona, migranti cekaju..
  • Ivan09.02.2021 12:57 sati
    Pakuj stvari i kući u Hercegovinu jadan i ovi život radi spavaj i uvik isto. Ne ruši se stara kućo moja
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio