Pavičićev odgovor 'dušebrižnicima': U Grude sam došao na poziv vjernika koji su u svakom terminu ispunili crkvu Svete Kate

Datum objave: 19.02.2021   Broj čitanja: 2558
Po mnogima najbolji novinar za vjerska pitanja kod Hrvata, književnik i autor redovitih kolumni u Večernjem listu, "Dopisnik s Kaptola" Darko Pavičić odgovorio je "dušebrižnicima" koji su ga prozivali zbog promocije knjige u Grudama.
Pavičićev odgovor 'dušebrižnicima': U Grude sam došao na poziv vjernika koji su u svakom terminu ispunili crkvu Svete Kate

 

Naravno, jasno Vam je iz kojeg tabora dolaze ti dušebrižnici i čiji su ostaci, a s obzirom da su prozivali i portal Grude.com, odgovor Darka Pavičića prenosimo u cijelosti s portala Poskok.

 

Poštovani kolege s portala Poskok.info,

Žao mi je što me nepotpisani autor s vašeg portala „’Doprinos istini’ ili mučenje istine?“ nije kontaktirao prije pisanja svojega pamfleta, kojega ste objavili 13. veljače 2021. o mojem boravku u Grudama.

Naime, tako bi saznao da ondje nisam niti riječi prozborio o tzv. hercegovačkom slučaju.

Niti u predstavljanju knjige, niti u bilo kojem razgovoru nakon toga.

Došao sam privatno, kao autor knjige, na poziv vjernika, koji su u svakom terminu do posljednjeg mjesta ispunili crkvu sv. Katarine.

Rat franjevaca i petrovaca nije moj rat.

„To je vaš rat“, rekao sam jednom od hercegovačkih svećenika koji mi se javio netom nakon promocije.

Ona drska i nepristojna javljanja sad neću spominjati, ali sam sa svima spreman prijateljski razgovarati. Naprosto zato što nemam neprijatelja.

Oni su u nečijim drugim glavama.

Uvijek se odazovem na poziv za predstavljanje knjige.

Bio sam, primjerice, svojedobno gost u jednom ogranku HDZ-a.

Naravno, na njihov poziv. Je li na to bio ljubomoran netko iz SDP-a, ne znam.

Ali rado bih se odazvao i da me oni pozovu, pa bih i SDP-ovcima predstavio knjigu o Međugorju.

Jednako tako bih knjigu „Međugorje – prvih sedam dana“ predstavio u džamiji, sinagogi, protestantskoj crkvi…

Knjiga je „dokumentarac na papiru“ i progovara samo prikupljenim činjenicama.

Objede koje ste o njoj objavili dolaze iz onoga tabora koji dolijeva ulje na „hercegovački slučaj“ i želi ga povezati s međugorskim fenomenom.

A o korektnosti samoga pristupa u knjizi mogli ste se uvjeriti da ste je pročitali, jer se u njoj nalazi i tekst mostarsko-duvanjskog biskupa u miru mons. Ratka Perića koji osporava tih istih prvih sedam dana.

Dakle, poštivano je novinarsko pravilo „druge strane“.

No, Vama je to promaknulo. Šteta.

Kao što Vam je promaknulo kontaktirati i drugu stranu u Vašem tekstu u kojemu me spominjete u Grudama.

No ne zamjeram Vam na manipulaciji kojom Vas je izdriblao nepotpisani autor objavljenog pamfleta.

Njegova bezimenost samo govori o njegovoj hrabrosti i javnoj odgovornosti.A ja i dalje ostajem otvoren i raspoložen svima za „prijateljsku kavu“ i druženje.

I dakako, predstavljanje knjige „Međugorje – prvih sedam dana“ gdje god me pozovu.

A zašto se ti dani zovu „prvih sedam dana“, premda se radi o razdoblju od 24. lipnja do 3. srpnja 1981. pročitajte u tekstu šefa svih vatikanskih medija i poznatog vatikanista Andree Torniellija, koji je 2017. objavio neslužbeni nalaz Ruinijeve komisije, koji mi je bio povod za pisanje knjige: Međugorje – evo zaključaka Ruinijeve komisije (wordpress.com)

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Za Ero24.02.2021 12:40 sati
  Ne treba drugu stranu ni komentirat. Samo vjernički ko i naši svećenici. Nikad ne komentiraju dr.stranu. svaka čast na tome i fra. Stanku i fra.Anti, a da i ne spomenem nikad neumrlog legendu fra. Bernada
 • Iva23.02.2021 08:10 sati
  Hvala Pavičiću što profesionalno piše i svjedoči.Gospodin mu bio nagrada.Treba nam netko takav u Hercegovini.
 • Ero20.02.2021 00:54 sati
  Popovi su najveće zlo koje se pojavilo u Hercegovini, a to vrijeme nažalost pokazuje. Neki će reći i da su političari samo među njima ima i dobrih i loših, među popovima samo mrzitelji, osobito onima u Hercegovini koje se uči da mrze. U Mostaru je normalno da sada popovi nakon okrupnjivanja teritorija, a većinu franjevačke zemlje su ukrali sada mržnjom progovaraju na franjevce i njihove sljedbenike. Isto tako Hercegovačka franjevačka provincija nema odgovor jer su njima bitne titule, a ne vjera. I zato su franjevci, ovi pravi, utamničeni.
 • Gruđanin!20.02.2021 00:23 sati
  Kupio sam knjigu i ponosan sam, VELIČINO!
 • Miro19.02.2021 18:32 sati
  Svaka vam čast gos. Pavičiću nisam bio ucrkvi ni kupio knjigu, ali pošto smo mi Gruđani toliko dobrodušni da sam je već posudio od susjwda i čitam. Vama poz iz źupe Grude
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio