Uspješan povijesni zaron: Dotaknuo dno Crvenog jezera!
Datum objave: 06.05.2017   Broj čitanja: 14637
Dugo pripreman do u najmanji detalj, potpomognut iskusnom logistikom, povijesni zaron ronioca Frederica Swierczynskog u Crveno jezero, unatoč malim tehničkim problemima dogodio se u subotu točno u 11 sati i 56 minuta.
Uspješan povijesni zaron: Dotaknuo dno Crvenog jezera!

Zaronio je Francuz u dubine ovog jedinstvenog prirodnog fenomena i bisera, tamo gdje se do sada nitko nije usudio. Odlučio je okušati sreću i dodirnuti dno jezera što mu je i pošlo za rukom.


Nešto više od tri sata zadržao se Frederic u dubinama, zaronio je na 245 metara i dodirnuo dno.

 

- Voda je u jezeru niska, ali sve je prošlo u najboljem redu. Frederic je dodirnuo samo dno, fotografirao se i uzeo uzorke sedimenta za znanstveni dio ovog spektakularnog zarona - rekao je Luka Kolovrat direktor TZ Imotski i jedan od glavnih organizatora cijelog projekta za 24sata.hr.

 

Nakon što je jedno vrijemo proveo prije izranjanja u zvonu za dekompresiju uspješno je ugledao svjetlo dana. Nešto iza 15 sati Frederic je izronio i trenutno se, kako je rekao Kolovrat, nalazi na platformi postavljenoj na površini jezera.


Tu će se odmarati sat do dva, jer sve ovisi kako će se osjećati, a potom će izići iz grotla Crvenog jezera.

 

Gromoglasni pljesak sa vidilica Crvenog jezera i okolnih stijena ispratio je Frederica u trenutku zarona, a nakon što je strepnja mnogobrojnih Imoćana, hoće li sve proći kako treba viješću da je Francuz uspješno izronio prestala prolomio se još jači pljesak i ushićenje.

 

- Ovo što je napravio Francuz do sada su mogli samo ispričani likovi u imotskim legendama - kroz šalu su komentirali Imoćani. Od Kolovrata koji je u stalnom kontaktu sa Fredericom saznajemo da se Francuz dobro osjeća.

 

FOTO: Gorgonija.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Oko Sokolovo 07.05.2017 22:13 sati
    Imoćani su dobili još jedno ime za povjest !!! Sve čestitke za hrabrost Frederik !!!
  • Esma07.05.2017 00:00 sati
    Cestitke na jedinstvenom istorijskom poduhvatu. Nadam se da cemo imati i fotografija. Bravo.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio