Cjepili se ili ne, opet se možete zaraziti Koronom

Datum objave: 01.04.2021   Broj čitanja: 1005
Cijepljene se osobe mogu zaraziti koronavirusom, a da nemaju simptome..
Cjepili se ili ne, opet se možete zaraziti Koronom

 

Širenje zaraze koronavirusom koji uzrokuje oboljenje COVID-19 moguće je i nakon cijepljenja, ali je rizik od transmisije manji, izjavili su američki zdravstveni stručnjaci, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Oni upozoravaju da se cijepljene osobe mogu zaraziti koronavirusom, a da nemaju simptome, ali smatraju da će dalje širenje biti znatno smanjeno.

 

"Cijepljena osoba bolje kontrolira virus, tako da će opasnost prenošenja zaraze biti u velikoj mjeri smanjena", pojasnio je Roberd Gallo, stručnjak za viruse na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Merylandu.

 

Navodi kako su trenutno dostupna cjepiva efikasna u sprečavanju težih oboljenja uzrokovanih zarazom koronavirusa.

 

Prema dosadašnjim znanstvenim studijama, kod osoba koje se zaraze, a prethodno su cijepljene, kroz nos ulazi manje koronavirusa u odnosu na one koje se nisu zaštitile cjepivom. Time se zaraza teže širi.

 

S obzirom na nesigurnost i dolazak zaraznijih varijanti koronavirusa, stručnjaci kažu da bi potpuno cijepljene osobe trebale i dalje nositi maske i držati socijalnu distancu u javnosti i prilikom kontakta sa necijepljenih osobama koje spadaju u rizičnu grupu.

 

"Moramo biti oprezni. Cjepivo je neophodno. Ali, nije lijek koji će sutra okončati epidemiju", izjavio je Gallo.

 

Stručnjaci navode da i drugi faktori mogu uticati na vjerojatnoću da cijepljena osoba dalje širi virus, uključujući razinu cijepljena u zajednici, kao i to da li lokalni val konstantno traje.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio